нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Той управлява чрез страх

Снимка: Shutterstock

Много организации работят на база убеждението, че хората на ръководни позиции трябва да бъдат по-строги и безкомпромисни в лидерския си стил на управление, за да бъдат ефективни. Дори в трудни времена като настоящето съществува разбирането, че лидерите могат да постигнат очакваните от тях финансови резултати, само ако оставят благополучието на своите подчинени на заден план и се придържат към изпълняването на целите си на всяка цена. Истината, разбира се, е че този подход не носи добри резултати, а  само кара служителите да се чувстват претоварени, унизени и дори изплашени. Ето какво може да направите, ако имате работа с подобен шеф:

Подходете с правилния начин на мислене

Най-добрият начин да се справите с шеф, който управлява чрез страх е да гледате на нещата през позитивна призма. Не приемайте нищо лично и не забравяйте, че поведението на вашият ръководител се дължи на неговите лични проблеми, а не на вас. Когато приемате ситуацията по този начин, контролирането на вашите емоции става много по-лесно.

Практикувайте директен подход на общуване

Никога не трябва да давате повод на вашия шеф да вярва, че опитите му да ви сплаши работят. Когато трябва да говорите с вашия ръководител за нещо, трябва да се подготвите предварително, за да сте сигурни, че ще бъдете ясни, директни и уверени в това, което казвате. Използвайте фрази от рода на: „Оценявам обратната връзка, но не съм съгласен...“, „Нужно ми малко време, за да ви дам отговор...", „Ето какво мога да направя...“ и „Разбирам вашата позиция, моята е следната…“.

Бъдете професионалисти

Когато имате проблеми с вашият шеф е по-важно от всякога да падате на ниско ниво като разпространявате клюки по негов адрес и изпускате нервите си. Не говорете лоши неща за вашия ръководител пред другите. Каквото и да се случи, вие трябва да се държите като професионалисти. Това не означава, че трябва просто да търпите тормоза, който шефът ви упражнява върху вас. Съобщете за неговото поведение на отдел човешки ресурси или на по-висшестоящите мениджъри чрез официалните комуникационни канали на вашата организация.

Изградете по-здрава връзка

Ако не можете да преодолеете плашещата фасада с по-горните стъпки, то може да опитате да постигнете този резултат чрез изграждането на по-здрави взаимоотношения с вашия лидер. Ако той знае, че може да ви има доверие и да разчита на вас в трудните моменти, то той може да бъде склонен да свали гарда си и да започне да се държи с вас, а може би и с другите, по-добре.

Дайте личен пример

Превърнете се модел за подражание на вашия ръководител, като му покажете, че признанието, благодарността и подкрепата водят до по-добри резултати от сплашването и тормоза. Демонстрирайте на вашия шеф, а и на другите членове на екипа ви, колко ефективен може да бъде този лидерски подход. В крайна сметка не е нужно да имате определена титла, за да бъдете лидер.

.................

Лоли Даскал, президент и изпълнителен директор на консултантската фирма Lead From Within, в своя блог.

 

още по темата
още от Управление