нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Граничен контрол

Снимка: Shutterstock

Вместо да минат изцяло на режим на работа от разстояние, много компании търсят баланс, карайки служителите си да идват до офиса по два или три дни в седмицата, прекарвайки останалата част от работното си време у дома. Скорошно проучване на PwC разкри, че този хибриден модел на работа вероятно ще се наложи като водещият подход към работата занапред. Този модел на работа обаче изисква изграждането на нов набор от правила и граници, казва Таня Далтън, автор на „The Joy of Missing Out“.

„Повечето хора намират хибридния модел за двойно по-стресиращ, тъй като той допринася за допълнително разминаване на границата между работата и дома. В крайна сметка вършим повече работа и работим по-дълги часове в сравнение с времето, когато всеки ден работихме от офис“, казва тя.

Вътрешни граници

Започнете със установяването на очакванията, които имате към себе си. Според Далтън пътуването до работното място е служило като добре дефиниран преходен между професионалния и личния живот. Влизането в колата или качването на автобус е сигнализирало, че влизаме в работен режим. При хибридният модел човек губи това разграничаване през няколко дни от седмицата.

„Включвате се в среща в Zoom, след това слагате прането, после провеждате обаждане и след това извеждате кучето на разходка. Между всички тези действия вие губите представа за времето и за начина, по който го прекарвате“, казва Далтън.

Основното предизвикателство при работата от вкъщи е изграждането на граници и задаването на график. „Като служители ние разчитаме на нашия ръководител или работодател да зададе границите, с които трябва да се съобразяваме. Ние всъщност сме забравили, че имаме тази способност и че можем сами да си задаваме граници. Забравили сме, че имаме нужда от нея“, твърди Далтън.

Според нея ако човек има контрол върху работното си време вкъщи, той не трябва да се стреми към постигане на еднаквост с времето, което е прекарвал в офиса, нито да се придържа строго към един и същи график всяка седмица. Стига да не ви се налага да присъствате на дистанционни срещи, ръководителят ви вероятно ще ви позволи повече свобода на действие. Ако не сте говорили с мениджъра си за вашите и неговите очаквания от хибридния модел, трябва да го направите, преди да се захванете с този начин на работа.

„Твърде често смятаме, че не можем сами да си зададем работно време, защото не сме говорили по тази тема. Комуникацията и дискусиите често липсват от работното място. Ние приписваме на ръководителя нашите собствени мисли за това какви са неговите очаквания, без да го питаме за тях“, казва Далтън.

„Прехвърлянето на работното време от офиса едно към едно не работи. Тези графици се разпадат на пух и прах при първото предизвикателство. Гъвкавостта ви прави по-силни. Разберете кои подход работи за вас и си задайте граници“, съветва тя.

Ежедневни проверки

Анализът на тези граници е важна част от процеса. Далтън препоръчва всеки ден да отделяте по пет минутки за размисъл върху вашия работен график. „Задайте си въпросите: С твърде много задачи ли се натоварих? Колко съм стресиран/а? Как мисля за резултата, който постигнах?“

След това оценете отговорите си по скалата от 1 до 10. Ако постоянно си давате оценка равна или по-малка от 7, имате нужда от промяна, казва Далтън.

„Целете се към повече дни с оценка 8, 9 или 10. Щастието е в основата на всичко, което правим. Всяка цел или мечта представлява стремеж към повече щастие. Като проверявате често как се чувствате получавате нужната информация, за да правите промени, с които да намалите стреса“, съветва тя.

Ако постоянно имате чувството, че работите твърде много, започнете да анализирате седмицата си в неделя или понеделник. Какво може да направите, за да създадете нови граници за следващата седмица? Достатъчни ли са ви дните, в които работите от офиса? Твърде много ли са те? Помислете за това колко време работите, когато го правите от вкъщи.

„Границите не са нещо, което задавате веднъж и забравяте. Добре е всяка седмица да проверявате дали те работят за вас при конкретните условия, пред които сте изправени“, казва Далтън.

……………….

Стефани Воза за FastCompany.com

Превод и редакция: Георги Георгиев

 

още по темата
още от Управление