нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Отвъд CV-то

Снимка: Shutterstock

Като лидери, една от ключовите роли, които много от нас играят в рамките на нашите организации, е привличането на правилните кандидати за работа, които да направят бизнеса още по-успешен. Намирането на топ таланти е класическа борба на приоритети, или иначе казано, искате ли човек, който чиито технически умения са най-подходящи за работата, или такъв, който ще се впише най-добре във фирмената ви култура?

Макар че техническите умения са критично значение, в повечето случаи не се нуждаете от цяло интервю, за да ги оцените. В края на краищата, те винаги намират място в CV-то на кандидата за работа. По тази причина фокусът на интервюто трябва да бъде върху това, дали кандидатът отговаря на културата на вашата организация (същото важи и за самия кандидат, който не би искал да се окаже в компания, чиито ценности и виждания не споделя).

Ето защо е изключително важно да не спестявате нищо на кандидата за работа и да не отбягвате задаването на трудни въпроси. Как обаче в ролята си на интервюиращ може да вникнете по дълбоко в мислите на кандидата за работа, за да разберете, дали той е най-подходящия човек за предлаганата от вас позиция? Оказва се, че всичко се свежда до един-единствен въпрос: „Как го постигнахте?“

Отвъд CV-то

Представете си, че искате да назначите на работа нов мениджър продажби и че човекът, когото сте поканили на интервю, има автобиография, отговаряща на всички технически изисквания за опит и умения. Кандидатът дори е посочил конкретни резултати, като например че е увеличил приходите на отдел, за който е работил в предишната си компания, с цели 50%. Неготово CV изглежда като дълъг и впечатляващ списък от постижения. Като интервюиращ, това ви поставя в идеалната позиция да зададете въпроса „Как го постигнахте?“

Отговорът, който кандидатът ще даде в този случаи, е наистина информативен. Може например да научите, че заслугите за успеха, който вашия събеседник си преписва, не са само негови, а на целия екип, от които е бил част. Ако задълбаете повече, може да научите, че той всъщност не е водел екипа и дори не е играл ключова роля в сделките, които неговите колеги са подсигурили. С други думи, ако бяхте решили да назначите на работа този човек единствено въз основа на неговото впечатляващо CV с очакването, че той ще ви помогне да сключите големи сделки, то може би щяхте да останете разочаровани.  За това е важно да не спирате да задавате въпроса „Как го постигнахте?“, докато не получите задоволителен отговор.

Намиране на правилния кандидат

Колкото повече питате и задълбавате, толкова повече научавате за истинските истории зад точките, описани в автобиографията. Освен това може да разберете какво обича да прави този човек в работата си и как се справя със задачите, които му се възлагат.

Многократното задаване на въпроса „Как го постигнахте?“ не цели да изнерви и изкара извън баланс интервюирания. Целта е да се уверите, че той е правилния човек за работата. Така може дори да установите, че кандидатът всъщност е по-подходящ за друга роля в компанията, която за която също се търсят хора.

……………

Джим Шлексър, автор на „Great CEOs Are Lazy“, за Inc.com

Превод и редакция: Георги Георгиев

още по темата
още от Управление