Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Критичните етапи при изграждането на бизнес

Снимка: Shutterstock

Много от предприемачите, които съм срещал в работата си като бизнес съветник, са всъщност създатели на стоки, вместо на бизнеси. Те са убедени, че един страхотен продукт е достатъчен за изграждането на успешен бизнес.

За съжаление, връзката между тези два фактора не винаги е толкова силна и директна, като изграждането на успешен бизнес обикновено е по-трудната част от създаването на впечатляващ продукт.

Аз лично научих това по трудния начин, чрез много проби и грешки. Заключенията, до които стигнах с времето, са сходни с тези, които моят приятел и съмишленик Джино Уикман описва в книгата си „Entrepreneurial Leap. Ето няколко урока, които двамата сме научили за превръщането на стартираща компания в успешен и стабилен бизнес.

1. Не можете да поддържате бизнес без положителен паричен поток

Макар че печалбата може да не е основния фактор, който ви е накарал да се захванете с дадено начинание, не можете да поддържате функциониращ бизнес, ако той не генерира пари. В повечето случаи, работата на стартиращите компании е да докажат, че продуктите и/или услугите, които предлагат, имат стойност. Генерирането на положителен паричен поток е ключов фактор за успеха на всеки стартъп. По тази причина това трябва да бъде основната грижа на създателя на компанията, поне докато тя не се утвърди на пазара. Не делегирайте тази задача на никой друг.

2. Назначете човек, който да управлява хората и операциите.

Предприемачите обикновено са хора с големи идеи. Те създават визия, цел и дългосрочна стратегия. Малките детайли и ежедневните операции не са по тяхната част. Изграждането на успешен бизнес обаче изисква непрестанен фокус върху управлението на хората и операциите. Много малко предприемачи могат да изпълняват и двете роли едновременно, така че препоръчително да наемете човек, който да отговаря за контрола на ежедневната дейност.

3. Създайте фирмена култура, която да отговаря на вашите основни ценности

За да бъде бизнесът ви успешен, всеки служител, клиент и партньор трябва да познава и споделя вашите основни ценности. Списъкът може да бъде доста разнообразен и дълъг, като той може да включва неща от сорта на: отлично качество, грижа за околната среда, почтеност и прозрачност. Това са принципи, върху които да се основават всички решения на компанията, било то при назначаването на нови служители, маркетинг операциите и производствения процес.

4. Въведете показатели за измерване на вашето представяне

Това е етапът от развитието на бизнеса, в който преминавате от управлението чрез интуиция на управление на база солидни данни. Идентифицирайте трите най-важни показателя, които бизнесът ви трябва да постига всяка седмица, за да расте. Те почти винаги са свързани с продажби и маркетинг, тъй като в крайна сметка всичко опира до генерирането на положителен паричен поток.

5. Поддържайте връзка с вашите служители

Една от често срещаните грешки, които правят неопитните предприемачи, е да се крият в офиса си, мислейки, че всички са наясно с това как вървят нещата. Хората трябва да получават директно от вас информация за представянето на компанията, поне веднъж в седмицата. Давайте обратна връзка възможно най-често и се научете постоянно да казвате „благодаря“.

6. Създайте план „Б“

Всеки стартъп, с чиито операции съм запознат, е преминавал през някаква

радикална промяна поне веднъж, колкото и сигурни да си били неговите основатели в първоначалната си идея. Това означава, че винаги трябва да сте готови за трансформация на бизнеса си. Вслушвайте се във вашите клиенти и наблюдавайте внимателно външните фактори, които оказват влияние върху компанията ви(бизнес среда, конкуренция и др.).

7. Не опитвайте да правите всичко. Фокусирайте се върху силните си страни

Придържайте се към нещата, с които се справяте добре. Вашето предизвикателство като предприемач е да назначите правилния човек в правилния момент. Когато усетите, че сте на предела на силите си, трябва да наемете нов човек, който да ви помогне да поддържате растежа на компанията. Така един ден ще достигнете етап, при който ще можете да се занимавате единствено с нещата, които обичате, и да използвате талантите си в пълен капацитет.

8. Не позволявайте бизнесът ви да надрасне зоната ви на комфорт

Твърде много предприемачи са заслепени от преследването на непрекъснат растеж. Те продължават да дават пълна газ, въпреки че виждат,

, че с всеки изминал ден тя се отдалечава повече от основните им идеи и ценности. Този етап на прекомерно разширяване изяжда печалбите и превръща живота ви в кошмар. Ключът тук е да се научите да забавяте темпото и да започнете да казвате „не“ на множество предложения, които на пръв поглед звучат примамливо.

Изграждането на бизнес може да бъде също толкова вълнуващ процес, колкото реализирането на първата ви идея и превръщането и в реален продукт.

.........................

Мартин Цвилинг, основател и главен изпълнителен директор на Startup Professionals, за Inc.com

Редактор: Георги Георгиев

още по темата
още от Управление