Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Не харесвам шефа, но не искам да напусна…

Снимка: Shutterstock

Има множество причини да не харесвате вашия шеф. Може би сте по-компетентни и можещи от него, но по някаква неясна за вас причина той е получил повишението преди вас. Може би стилът ви на работа не отговаря на негови. Може би ценностите и вижданията ви за работата се различават от тези, които има той. Какъвто и да е проблемът, ако не искате да напуснете работа ще трябва да се научите как да си сътрудничите с вашия шеф.

Добрата новина(донякъде) е, че не сте сами. Много хора имат проблеми със своите шефове, така че винаги има от къде да си вземете поуки и уроци. Ето няколко от най-добрите начини, по който хората подхождат към работата с шеф, който не харесват:

1. Дайте най-доброто от себе си

Във всяка трудна връзка, най-добрият подход е да се фокусирате върху себе си и върху нещата, които трябва да направите. Разговорите с вашия шеф трябва да бъдат учтиви и насочени изцяло върху работата. Ако се справяте добре със собствените си задължения, отношенията ви с вашия шеф ще останат на заден план.

2. Не приемайте нещата лично

Постарайте се да оставите чувствата си към вашия шеф настрана и да бъдете неутрални в общуването си с него. В живота ще ви се наложи да контактувате с много хора, които не харесвате, така че способността да се абстрахирате от чувствата си ще ви бъде изключително полезна. В крайна сметка, не е нужно да се харесвате, а да работите ефективно в екип.

3. Не разпространявайте клюки

Независимо от чувствата, които изпитвате към вашия шеф, винаги трябва да демонстрирате достатъчно уважение към него, а и към себе си, като се въздържате от разпространяването на клюки и слухове. Освен в случаите, когато ставате преки свидетели на незаконни или неетични действия, които противоречат на приетите норми в компанията, не говорете с останалите за шефа си теми, различни от професионалните.

4. Вземете си урок от ситуацията

Дори най-лошите ситуации могат да ни научат на нещо. Ако шефът ви не се справя добре с разрешаването на конкретен проблем, задайте си въпроса какво бихте направили, ако бяхте на неговото място.

5. Разберете какво точно ви дразни

Отделете нужното време, за да идентифицирате аспектите на поведението на вашия шеф, които ви дразнят най-много. След това разберете защо точно тези неща привличат вашето внимание. Помислете за проявите на тези фактори във вашия живот и се уверете, че самите вие не правите нещата, които мразите у останалите.

6. Работете върху себе си

Не пренебрегвайте ролята, които личните ви недостатъци играят във връзка с вашия шеф. Потърсете мнението на хора, на които имате доверие, относно вашите силни и слаби страни, и ги попитайте върху какво трябва да работите, за да подобрите отношенията си с останалите.

7. Не бъдете конфликтни

Дори и в действителност да сте попаднали на шеф гадняр, проучванията показват, че директният подход и влизането в конфликт с него обикновено не помага. Най-добрата тактика е да гледате обективно на нещата и да опитате да намерите общ език.

..............

Лоли Даскал, президент и изпълнителен директор на консултантската фирма Lead From Within, в своя блог.

Редактор: Георги Георгиев

още по темата
още от Управление