нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Нулево чувство за баланс

Снимка: Shutterstock

Винаги съм бил насърчаван от ранна възраст да бъда балансиран във всичко, което правя. Принципно, бих се съгласил, че това е доста разумен съвет, но не винаги е правилен. Разбира се, постигането на идеален баланс между професионалния и личния живот трябва да бъде основен приоритет за повечето специалисти, но същият съвет просто е неприложим за предприемачите - ние сме много по-различни.

Като предприемачи имаме нулево чувство за баланс. Ние сме отдадени изцяло на това, което правим - през цялото време. Няма значение дали е ден или нощ, ден от работната седмицата или през уикенда - всеки от нас се фокусира върху своята визия за това какво иска да постигне. Аз дори познавам предприемач, който наближава пенсионна възраст, но продължава да планира да работи по 80 часа седмично. Той не е единственият. Много от нас пропускат хранения, минути за релакс и социални събирания, т.е избягваме всичко, което отклонява вниманието ни от превръщането на нашите виждания и страсти в реалност. Вероятно бихме работили и в съня ни, ако можехме. В действителност, обзалагам, се някои от моите по-креативни колеги всъщност го правят.

Ако някога сте виждали лабораторията на Томас Едисон във Форт Майърс, Флорида, може би сте забелязали малкото легло, което той е държал до бюрото си. Едисон е работил дълги часове, вземал е малки почивки и след това отново се е връщал към работата си. Аз не бих се изненадал, ако Едисон е държал и басейн под бюрото си.

Едисон, разбира се не е сам в своята упоритост. Всички сме чували истории за Бил Гейтс и Марк Зукърбърг за времето, в което са наливали основите на своите компании. И не е съвпадение, че Гейтс и Зукърбърг напускат Харвард, за да преследват своите страсти. Ясно е, че "по-балансираното" решение и за двамата от тях би било да останат в училище и да преследват своите цели след дипломирането. Но това не е присъщо на предприемача.

Не казвам, че предприемачите трябва да зачитат други важни аспекти от живота си. Ако семейството, приятелите и хобитата са важни за тях трябва да правите всичко възможно, за да им обръщате внимание. Но ключът е да направите най-важните неща свой приоритет и да се отървете от останалите. Разбира се, има само 24 часа на ден, но помислете за часовете, които губите за социални мрежи, телевизия, маловажни срещи и други тривиални занимания. Като предприемачи, ние често се отказваме от тези неща и тъй като ние прекарваме по-малко време за неща, които не ни интересуват, ние можем да отделяме повече време за неща, които ни вълнуват истински. Ако са използвани ефективно, 24-те часа могат да бъдат ужасно много часове.

Може да съм предприемач, тоест вечно зает, но в моите приоритети, децата ми са на първо място. Аз не излизам от вкъщи преди те да са се събудили и съм у дома всяка вечер, за да ги сложа в леглото - без изключение. Бил съм в заседания на съвета на директорите и съм ги прекъсвал, за да приспя децата си. Правя това ясно от самото начало и хората уважават моето време за семейството ми.

От друга страна, всичко останало остава на заден план. Аз наистина не гледам спорт, не играя игри, нямам хобита. Не върша нищо друго освен, разбира се работата. Която аз наистина обичам с усърдие, толкова искрено както е и любовта към децата ми. Моята работа е моята страст. Моите деца също са моята страст. Всичко останало е на заден план.

Да, на предприемачите ни липсва баланс…., но ние успяваме и без него!

........................

Джеф Стибъл, автор на „Breakpoint“ и  „Wired for Thought“ за Harvard Business Review

още по темата
още от Управление