нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Колко лош е вашият шеф, че да му позволявате да ви проваля живота

Снимка: Shutterstock

Внимателният и грижовен шеф, който винаги е до вас, когато имате нужда от подкрепа, може да превърне дори най-трудната задача в по-поносима. От друга страна, лошият шеф може да преобрази дори най-приятното начинание в истински кошмар. Ако сте имали лошия късмет да попаднете на ужасен шеф, най-вероятно не веднъж сте били изкушени от мисълта да напуснете работа. В този случай, въпросът, който трябва да си зададете, е: Заслужава ли си да напусна работа заради лошия шеф?

За да намерите отговора на този въпрос, първо трябва да прецените каква точно е ситуацията, в която се намирате.

Колко лош е шефът ви всъщност?

Нека започне с разяснението, че не всички „лоши“ шефове са еднакво вредни за вас и вашата кариера. Ако сте случили на такъв, който попада в по-леката категория, за вас може да бъде по-добре просто да се приспособите към неговите странности и да потърсите общ език, вместо да започнете да планирате вашето напускане.

Също така, не трябва да забравяте, че взискателните и строгите шефове не са непременно лоши. Поставянето на висок стандарт на работата и възлагането на големи очаквания върху служителите не прави един ръководител ужасен. От друга страна, шефът, който непрекъснато крещи и ви засипва с обиди, може да превърне работата ви в непоносима.

Преди да започнете да се подготвяте за напускане, направете списък с недостатъците на вашия шеф, които правят работата ви с него толкова трудна. След това преценете дали това са проблеми, които могат по някакъв начин да бъдат заобиколени или разрешени. Например, ако шефът ви е негативна човек, който никога не хвали своите служители и винаги има някакви критики за вашата работа, най-вероятно няма какво да направите, за да промените неговото поведение. Ако обаче причината да не се разбирате с вашия ръководител произтича от факта, че той е микромениджър, който опитва да контролира всяко ваше действие, то това е проблем, който може да сте в състояние да разрешите. Просто изразете вашето недоволство от прекомерния контрол и предприемете нужните стъпки, за да докажете, че шефът ви може да ви има доверие. Много вероятно е това да е достатъчно, за да получите желаната свобода на действие и да подобрите отношенията си с вашия мениджър.

Може ли шефът ви да провали вашата кариера?

Друг въпрос, който трябва да си зададете, преди да напуснете работа заради лош шеф, е дали е възможно този човек да провали напълно вашата кариера. Ако пропускате най-различни професионални възможности и не получавате шанса да работите по важни проекти, защото вашият шеф постоянно ви натоварва с допълнителни задачи, които имат за цел единствено да ви губят времето, то това е достатъчно сериозна причина да започнете да търсите работа на друго място.

Ако обаче се справяте добре с работата и бъдещето ви в компанията изглежда светло, а единствения ви проблем с вашия мениджър идва от това, че той е некомпетентен или не особено сговорчив, то най-вероятно не си заслужава да напуснете работа. Помнете, че ако се постигате отлични резултати, въпреки посредственото представяне на вашия мениджър, ще дойде ден(може би съвсем скоро), когато този човек вече няма да бъде ваш шеф.

Разберете кога е правилният момент да напуснете

Разбира се, казаното дотук има значение само в случай, че харесвате работата си и сте мотивирани да останете. Ако не сте доволни и от други аспекти на вашата длъжност, като например дългото работно време и не особено високото заплащане, то тогава няма никаква причина да се подлагате на неприятното преживяване, което представлява работата с лош шеф. Ако обаче сте доволни от работата си, но не можете да продължите да търпите тормоза и натоварването, на което ви подлага вашия шеф, то предприемете нужните стъпки, за да разкриете пред останалите неговото неправомерно поведение.

Съставете си списък с всички случаи, в които вашият шеф ви е критикувал публично или е отправял непристойни коментари за вас и вашата работа, и споделете преживяното с отдел „Човешки ресурси“ или с по-висшестоящ мениджър. Ако това не доведе до съществена промяна и всичко в компанията си продължи постарому, то вече със сигурност е дошло времето да потърсите друга работа.

Мъри Бекман за Fool.com

още по темата
още от Управление