нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

"Направи ми услуга..."

Снимка: Shutterstock

Едно нещо, което е характерно за повечето добри служители в най-уважаваните и компании, е че те споделят общи ценности и виждания. Те работят за лидери, насърчаващи изграждането на фирмена култура, в която няма място за хулигани, тарикати и други проблемни индивиди.

Колкото и усилия обаче да полагат, лидерите не могат да гарантират на 100%, че в работата си няма да попаднете на колега, които може да бъде описан с по-горе споменатите думи. Понякога този тип токсични личности успяват да се прокраднат в компанията и да започнат да я заразяват с отровните си навици. Тези хора са майстори на манипулациите, които не пропускат възможност да се възползват от услужливостта на своите колеги. Ето 8 знака, по които ще ги разпознаете

1. Постоянно получавате допълнителна работа

За да се стигне до подобна ситуация, някой ваш колега е видял у вас нещо, което му е показало, че може да се възползва от вас. Разбира се, нормално е понякога да вършите работата на ваш колега, който е в отпуск или в болничен, но не е нормално постоянно да получавате нови задачи и да се натоварвате с допълнителни отговорности, особено ако те не са част от вашите преки работни задължения. Това ни води и към точка две.

2. Работите по неща, които не са част от вашата длъжностна характеристика

Ако често правите услуги на вашите колеги и вършите работа, която иначе не попада в задълженията ви, на вас най-вероятно не ви остава време да изпълните собствените си задължения. Това е сериозен проблем, които на всичко отгоре може да ви направи поне частично отговорни за провалите на вашите колеги. Създаването на ясни граници, с които да предпазвате личното си време, може да убие идеята, че вие сте момче/момиче за всичко, и че винаги сте на разположение за всеки, които има нужда от помощ.

3. Хората ви товарят с личните си проблеми

Аз често ставам жертва именно на тази токсична тенденция в работата, тъй като се старая винаги да изслушвам колегите си и да се поставям на тяхно място. Ако вашите колеги гледат на вас като на човека, върху който да „излеят“ своите притеснения, страхове и фрустрации, ти трябва да сте сигурни, че те се възполват от вас.

4. Усилията, които полагате, остават незабелязани

Ако не получавате никакво признание за всичката допълнителна работа, която вършите, и сте пренебрегвани по време на срещи на екипа и при подбирането на хора за важни проекти, то е време да поговорите с прекия си ръководител за това. Дайте конкретни примери за това как допринасяте за успеха на компанията и за това, че не получавате признание за тези си заслуги. АКо това няма ефект, помислете дали се вписвате във фирмената култура на вашата компания и дали не е време да потърсите друго работно място, което ще ви подхожда повече.

5. Постоянно сте обект на клюки

Неспирното клюкарство има изключително негативен ефект върху репутацията не само на хората, които са обект на тези разговори, но върху компанията като цяло. Бъдете внимателни с хората, които атакуват колегите и ръководителите си, когато имат нужда да изпуснат пара.

6. Вашите колеги ви търсят само когато имат нужда от вас

Забелязали ли сте, че в семейството ви има хора, които чукат на вашата врата, само когато имат нужда от вашата помощ? Същият феномен може да бъде наблюдаван и на работното място. Вашите колеги може да гледат на вас само като на ресурс, които им помага за разрешаването на техните проблеми. Когато обаче вие имате нужда от тяхната помощ, те не могат да бъдат открити. Разбира се, човек не може винаги да бъде достъпен за своите колеги и приятели, но повечето от нас интуитивно разбират кога проблемът е в липса на време и възможност и кога става въпрос за отбягване и прикриване.

.......................

Марсел Шуантес, основател на Leadership From the Core, за Inc.com

още по темата
още от Управление