Тайната на насърчаването

Тайната на насърчаването

Тайната на насърчаването

Забелязали ли сте как едно потупване по рамото ви кара да се чувствате чудесно в продължение на дни? Ако похвалата е в писмен вид, не страдайте от излишни скрупули и я сложете в рамка. Един поглед към нея ще ви помага в трудни дни, ще ви мобилизира да сте по-ангажирани по време на работа.

За съжаление обаче, похвалите от шефа са голяма рядкост. Повярвайте ми, знам! Още през 1976 г., когато бях на 25 години, току-що завършил магистър, започнах работа като маркетинг асистент в General Mills. Преди това не бях работил друго, освен инструктор по тенис.

Колегите ми се опитваха да ми помогнат, но работата изискваше свежи умения за критично мислене, а аз все още се развивах. Изглеждаше, че нещо не е наред, но не знаех какво. На шестия месец шефът ми каза: „Дъг, харесвам твоята решителност, но трябва да бъда честен, представянето ти не е много добро. Трябва да си потърсиш друга работа.” Бях съсипан, разбира се. Знаех, че с малко насърчаване мога да овладея нещата и да напредна.

В крайна сметка отидох в друга компания, където генералния мениджър оценяваше усилията ми и ме потупваше по гърба, когато го заслужавах. Справих се и дори ме повишиха.

Впоследствие, през годините работих за това, да признавам усилията на другите хора. И най-приятелски ви съветвам: заложете на личната връзка с всеки! Вашите сътрудници могат да разберат кога сте истински, директни и автентични. Разбулете мистерията на честните взаимоотношения, колкото се може по-бързо. Това е мощно средство за изграждане на връзка. Търсете възможности да празнувате. Това е най-добрият начин да сплотите екипа и да насърчите хората си.

Дъглас Конант, изпълнителен директор на Campbell Soup Company

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ