Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Той е перфекционист! Не бързайте да се радвате

505

Shutterstock

Имате ли перфекционист във вашия екип? Добрата новина е, че той вкарва в практиката високи стандарти и внимание към детайлите. Лошата новина е, че той се фиксира върху всеки аспект на проекта и не може да определи приоритетите си. Можете ли да впрегнете тези положителни качества, без да обръщате внимание на лошите страни? Управлението на перфекционист може да бъде предизвикателство, но не е невъзможно.

Много хора твърдят, че са перфекционисти, защото мислят, че така изглеждат добре в очите на другите. Но истинският перфекционизъм e повече от актив. „Всеки е перфекционист до известна степен. Проблемът идва, когато това се превърне в мания," казва Робърт Стивън Каплан, професор от управленски практики в Business Harvard School и автор на редица бестселъри в областта на мениджмънта. В много случаи това обсебващо поведение може да се превърне в проблем за един велик служител или мениджър.

На първо време трябва да разберете с какъв тип перфекционисти си имате работа. Дали изпитват удовлетворение от това да се стремят към съвършенство или са типа „невротични перфекционисти“, които го правят, защото постоянно са недоволни от себе си. За втория тип хора е вярно, че дори и да вършат нещата както трябва, те продължават да са недоволни, защото не виждат положителните резултати.

Затова, опитайте се да ги накарате да оценят положителните резултати, като същевременно признават и негативите. Работата с перфекционисти може да бъде разочароваща. Те са склонни да бъдат нетърпеливи или хиперкритични към другите и не са добри в делегирането. На някакво ниво, те всъщност вярват, че никой не може да се справи по-добре от тях. Затова се стремят по подходящ начин да разпределят времето си. Поведението им може да е дразнещо, но не е чак толкова лошо. Те се чувстват много ангажирани с работата си. В действителност по този начин повишават нивото на изпълнение и на хората около тях.

Перфекционистите не са подходящи за всеки тип работа. Не им давайте проекти, за които има прекалено малко време, защото те ще се борят да ги завършат възможно най-прецизно, което може да ви забави. Приемете, че те не могат да бъдат добри мениджъри, тъй като обикновено изискват твърде много от своя екип. Всяка организация има работни места, които изискват интензивно внимание към детайла - те са за тази работа.

В бизнеса често се налага да се правят компромиси. Перфекционистите не са склонни на това. Те искате нещата да се случват по начина, който вече са начертали в главата си. Друг проблем при тях е, че въпреки че всеки служител има нужда от обратна връзка те по-трудно биха приели критика или съвети. Ако се опитате да го направите те ще поемат защитна позиция или ще се демотивират.

Макар и трудни за управление, всяка компания се нуждае от перфекционисти. Те служат като модел за подръжание. Най-правилният подход към тези колеги е не да се опитвате да ги променята, а да се приспособите към техния начин на работа. Обикновено, те действат една идея по-бавно и критично от останалите, но резултатите си заслужават. Самостоятелността е най-големият стимул за тях. Затова опитайте се да им осигурите достатъчно пространство и ресурси.

Ами Гало, Harvard Business Review

още по темата
още от Управление
22
Сряда
Май