Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Астронавтите на SpaceX – дългогодишни приятели и съпрузи на астронавтки

Боб Бенкен и Дъг Хърли /Getty Images

Историческият полет на частната авио-космическа компания SpaceX беше отложен за тази събота, но приятелството между двамата астронавти на борда на капсулата Dragon съществува от дълго време и ще продължи и след края на мисията им.

Тестовите пилоти Дъг Хърли и Боб Бенкен не са просто колеги – те са съученици, приятели, ветерани в професията си, както и женени за астронавтки, пише „Асошиейтид Прес“. Двамата полковници ще опитат да прекъснат 9-годишния застой на НАСА за изстрелване на пилотирани космически кораби.

Дъг и Боб преди настаняването в капсулата за полета в сряда, който бе отложен. /Getty Images

Отговорностите между тях вече са разпределени – Дъг, който е ръководил последната пилотирана мисия на НАСА, ще отговаря за изстрелването и кацането, а Боб – за скачването с Международната космическа станция (МКС), до която се очаква да стигнат за около 19 часа.

„Вероятно е мечта на всеки възпитаник на училище за тестови пилоти да има възможността да лети в чисто нов кораб, а аз даже имам късмета да го направя с моя добър приятел“, коментира Боб.

И двамата са женени за астронавтки – наскоро пенсионираните Карън Нибърг, която е с 53-годишния Хърли, както и Меган МакАртър – съпруга на 49-годишния Бенкен. И двете двойки имат по един син.

Съпругата и синът на Дъг Хърли. /Getty Images

Изборът на полковниците не е случаен за SpaceX – президентът на компанията, Гуен Шотуел, е искала хората на борда да са бащи и съпрузи. „Исках да внеса малко човечност в това много голямо техническо усилие“, коментира тя.

Екипът ще направи втори опит за излитане към МКС утре, 30 май, от космодрума „Кейп Канаверал“ в щата Флорида в 15:22 часа местно време.

още от Вселена