Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Индия стартира втора мисия до Луната (видео)

Индия успешно стартира втората си лунна мисия една седмица след като я отложи поради технически причини. 

Индийската организация за космически изследвания изстреля към Луната космическата си станция "Чандраян-2" с луноход на борда, предадоха световните агенции.

Стартът на ракетата-носител GSLU Mk III, който беше предаван пряко от индийските телевизионни канали, се състоя от космодрума на остров Шрихарикота в Бенгалския залив.

Станцията с обща маса над 3,8 тона се отправи в космоса при втория си опит. Индийското космическо ведомство отложи първия старт, предвиден за 15 юли, по технически причини, 56 минути преди изстрелването.

Очаква се "Чандраян-2" да достигне до Луната на 6-7 септември. Индия възнамерява да стане четвъртата държава, след САЩ, Русия и Китай, успешно осъществила меко кацане на естествения спътник на Земята.

Станцията се състои от орбитален модул, спускаем модул и малък луноход. Последните трябва да се прилунят на Южния полюс на Луната, който досега никой не е изследвал. Очаква се 27-килограмовият луноход "Прагиян" да работи най-малко един лунен ден, равняващ се на 14 земни денонощия, посочва БГНЕС.

 

 

Мисията е на стойност равна на 150 млн. щатски долара и ще бъде първата с кацане на Южния полюс на Луната. Космическият апарат "Чандраян-2" е навлязъл в земната орбита и ще остане там в продължение на 23 дни, преди да започне серия от маневри, които ще го изведат в лунната орбита, посочва Би Би Си. Това е най-сложната мисия, провеждана досега от индийската космическа агенция. 

Лунната космическа станция тежи 2,379 кг. 

Разстоянието от Земята до Луната е 384 000 км., припомнят учените. 

Пътуването на индийската мисия от над 6 седмици е далеч по-дълго от 4-те дни, за които мисията Аполо 11 на САЩ преди 50 години достига до Луната и на спътника на нашата планета кацат хора за първи път. 

още от Вселена
13
Сряда
Ноември