Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Кометата "Борисов" – гост от друга слънчева система

Снимка: Shutterstock

Международният астрономически съюз потвърди, че небесният обект, който наскоро премина покрай Земята, е от друга слънчева система, предаде „Индипендът“.

Кометата, която бе кръстена 2I/Borisov на името на нейния откривател – астрономът Генадий Борисов, е дошла от наистина далечно място в Космоса, коментират учени. 2l в нейното наименование обозначава факта, че тя едва вторият междузвезден обект, известен на астрономите.

Тя е забелязана за първи път преди няколко седмици, като първоначално е носела обозначението C/2019Q4.

Обектът е първата комета, която идва от място отвъд границите на нашата Слънчевата система. Преди това учените са засекли още един междузвезден обект, носещ наименованието Оумуамуа (Oumuamua), който обаче остава мистерия за астрономите. Те не знаят какво точно представлява той и откъде идва.

Новата комета повдига значително по-малко въпроси. Нейната траектория е такава, че тя ще бъде видима от Земята за много по-дълъг период, което ще позволи на астрономите да разберат повече за нея.

Специфичната й опашка дава на учените възможност да научат повече за пътя, който тя си проправя през Вселената. Настоящата траектория  на кометата предполага, че посещението й в нашата Слънчева система ще продължи месеци, като на 7 декември тя ще е на разстояние две астраномически единици едновременно от Слънцето и от Земята.

 

 

 

 

още по темата
още от Вселена