нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Космически „Емпайър стейт билдинг” ще прелети покрай Земята

Снимка: Shutterstock

Голям астероид, известен в научните среди като „Емпайър стейт билдинг”, ще премине със скорост от близо 16 700 километра в час покрай Земята в събота, съобщава Lenta.ru.

За пръв път космическото тяло е забелязано през 2006 година, откъдето идва и научното му наименование  2006 QQ23. То е диаметър от 570 метра и ще се приближи 10 пъти по-близо до Земята, отколкото е разстоянието до Венера – планетата най-близо до нашата - или на разстояние от 0.049 астрономически единици. Това дава основание НАСА да го квалифицира като "потенциално опасен", тъй като по дефиниция в тази категория попада всеки космически обект, който се доближава на разстояние по-малко от 0,05 астрономически единици и е с размери по-големи от 140 метра в диаметър.

Повечето от малките космически обекти, които навлизат в земната атмосфера са с размери по-малки от 10 метра в диаметър и изгарят при досега си нея, но астероидът 2006 QQ23 е в пъти по-голям от тях.

В момента на учените са известни около 20 000 подобни обекти в близост до Земята, като се откриват по 30 нови на седмица.

Годишно поне шест космически обекта с размерите на 2006 QQ23 преминават покрай планетата ни, но те не представляват опасност за Земята.

 

 

 

още от Вселена