нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Космонавти от пет страни пристигат в България за честванията на 40-годишнината от полета на Георги Иванов

40-годишнината от полета на първия български космонавт Георги Иванов ще събере в София първите космонавти на пет европейски страни. Бележитата годишнина е повод Институтът за космически изследвания и технологии (ИКИТ-БАН) и Българската академия на науките да организират серия от събития, които се посвещават и на 150-годишнината на Академията, съобщават от пресцентъра на академията.

Петима космонавти от международната програма „Интеркосмос“: Павел Виноградов (Русия), Владимир Ремек (Чехия), Мирослав Хермашевски (Полша), Берталан Фаркаш (Унгария), Иван Бела (Словакия), както и Татяна Егорова – съпруга на космонавта Борис Егоров, пристигат у нас за честванията по случай събитието, което направи България шестата държава в света със свой космонавт в открития космос.

На специална пресконференция ще присъстват българския космонавт Георги Иванов и гостите космонавти, както и проф. Румен Недков – директор на ИКИТ – БАН, космонавтът Александър Александров, Красимир Стоянов и учени от Института за космически изследвания и технологии.

Ще бъда открита и фотоизложба с кадри от подготовката и полета на Георги Иванов във фоайето на БАН. Ще бъде валидирана и специално отпечатана за случая пощенска марка.

Днес ще бъдат връчени и почетни знаци, посветени на юбилея.

На 10 април 1979 г., в 20 часа и 34 минути московско време е изстрелян в орбита около Земята космическият кораб „Союз-33“ с международен екипаж Командир на полета е Николай Рукавишников.

По повод юбилея в родния град на Иванов - Ловеч ще бъде открита и паметна плоча "40 години от полета на Георги Иванов".

още от Вселена