Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Луната се смалява

Снимка: Getty Images/ Guliver

Луната се смалява, което предизвиква гънки по нейната повърхност и дълбоки лунни трусове, показва ново проучване, цитирано от  „Тайм“.

Когато вътрешността на Луната се охлажда, тя се и свива, което кара повърхността и да се напуква, създавайки образования, подобни на разломни линии. Размерът на формированията сочи, че разстоянието от центъра на Луната до нейната повърхност се е смалило с между 50 и 100 метра през последните няколко стотин милиона години.

Данните за изследването идват от от космическия апарат на НАСА Лунар Риконъсънс Орбитър (ЛРО), който лети по елипсовидна траектория между 20 и 160 километра над повърхността на Луната и прави снимки и други измервания.

За разлика от нашата планета, Луната няма тектонични плочи, което означава, че нейната сеизмична активност е причинена изцяло от изстиването й.

 „Нашето изследване дава първите доказателства, че тези разломни линий все още са активни и че продължават да предизвикват трусове, докато Луната се охлажда и свива“, казва Томас Уотърс, водещият автор на проучването от Смитсъновия Национален музей по въздухоплаване и космонавтика.

Уотърс пояснява, че лунните трусове могат да бъдат доста силни и да достигат до магнитуд от 5 по скалата на Рихтер.

Това не е първият случай, в който учени откриват сеизмична активност в друг обект от слънчевата система. Преди повече от 10 години изследователи откриват същите разломни линии и на Меркурии. Те установяват, че процесът на изстиване и свиване при най-малката планета в слънчевата система е значително по-силен, като се смята, че тя е се е смалила с 7 километра в рамките на последните 3 милиона години.

От НАСА публикуваха кадри от разломите на Луната във видео в Twitter.

 

 

още от Вселена
27
Четвъртък
Февруари