нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Мъск се шегува с космическата компания на Безос в Twitter

Снимка: Getty images

Главният изпълнителен директор на SpaceX Илон Мъск се пошегува с аероосмическата компания Blue Origin Джеф Безос, след като двете фирми влязоха в битка за договор на НАСА за разработването на спускаем апарат, с който двама американски астронавти да кацнат на Луната до 2024 г., предаде „Бизнес инсайдър“.

Договорът, който е за 2,9 млрд. долара, беше спечелен от SpaceX. В резултат на това Blue Origin подаде протест до  Главното контролно управление на САЩ, с който да оспори решението на НАСА да даде ексклузивен договор на SpaceX.

Според главният изпълнителен директор на Blue Origin НАСА е направила грешка в оценката на предложенията, представени от неговата компания, SpaceX и подизпълнителя за отбраната Dynetics.

„Не може да го вдигне (до орбита)“, написа Мъск в Twitter в отговор на протеста на Blue Origin, визирайки факта, че ракетите на компанията на Безос до момента не са напускали орбита.

 

 

По-рано тази година Blue Origin направи успешен пробен суборбитален полет с малката си ракета за многократна употреба New Shepard, която смята да използва за космически туризъм. Въпреки това компанията изостава значително в космическата надпревара от SpaceX.

Враждата между Мъск и Безос започна преди повече от 15 години, когато разговор за многократно използваеми ракети се превръща в сериозен конфликт. Оттогава насам двамата милиардери често отправят атаки един към друг, било то за плановете си за колонизиране на космоса, или пък по отношение на основните си бизнеси – Tesla и Amazon.

още по темата
още от Вселена