нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

„НАСА е върхът!!": Мъск празнува спечелването на договор от SpaceX за изпращане на човек на Луната

Снимка: Getty images

Американската космическа агенция възложи на компанията на Илон Мъск SpaceX договор за 2,9 млрд. долара за разработването на спускаем апарат, с който двама американски астронавти да кацнат на Луната до 2024 г., предаде Ройтерс.

НАСА избра SpaceX за мисията на фона на конкуренция от редица компании, включително Blue Origin на Джеф Безос и подизпълнителя за отбраната Dynetics.

Безос и Мъск, който според „Форбс“ са съответно най-богатият и третия най-богат човек на планетата, се състезаваха за това кой ще върне човек на Луната за първи път от последната мисия на „Аполо” през 1972 г.

Кандидатурата на SpaceX е самостоятелна, докато Blue Origin си партнира с Lockheed Martin, Northrop Grumman и Draper.

„НАСА е върхът!!“, написа Илон Мъск в Twitter веднага след оповестяването на новината.

 

 

Възложеният на SpaceX договор е част от програмата „Артемида” за връщане на астронавти на Луната до 2024 г., като стъпка към първата пилотирана мисия до Марс.

От НАСА заявиха, че корабът Starship на SpaceX има просторна кабина и два люка за лунни разходки, както и че неговата архитектура ще продължи да се развива, докато не се създаде система за изстрелване и кацане, която да се използва не само за Луната и Марс, но и други локации в космоса.

За разлика от програмата „Аполо“ от 1969 до 1972 г., новата цел на НАСА е по-продължително присъствие на Луната, което да бъде използвано като основа за по-амбициозни планове за изпращане на астронавти на Марс.

За целта НАСА се обляга в голяма степен на частни компании, изградени около споделени визии за изследване на космоса.

 

 

още по темата
още от Вселена