Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

НАСА изстрелва нов телескоп, ловец на обитаеми планети

105

Снимка: Guliver/ Getty Images

НАСА ще изстреля днес нов космически телескоп в търсене на планети в размерите на Земята, на които може да има живот, съобщава Франс прес.

Transiting Exoplanet Survey Satellite (TESS) трябва да полети в 22,32 ч. по Гринуич с ракета Falcon 9 на Space X от Кейп Канаверал във Флорида, ако метеорологичните условия позволят.

През следващите 2 години телескопът има мисия да сканира над 200 000 от най-блестящите звезди извън нашата слънчева система и да провери дали в орбитите им има екзопланети.

Както и Кеплер, първият подобен телескоп, изстрелян през 2009 г., TESS открива планетите, когато преминават пред звездата си и скриват за момент светлината. Това позволява да се определят размерът им, масата и орбитата. Според НАСА телескопът може да открие по този начин около 20 000 екзопланети, сред които петдесетина с размерите на Земята и близо 5000 двойно по-големи от нашата планета.

„Можем да открием дори планети в орбитите на звезди, които виждаме с просто око", каза един от учените в прогамата TESS, Елиза Кинтана.

Човешките същества винаги са се питали дали сме сами във вселената и допреди само 25 г. единствените планети, които познавахме, бяха осемте от нашата слънчева система. Но оттогава открихме хиляди планети в орбитата на други звезди и смятаме, че всички звезди в нашата галактика имат собствени семейства планети, коментира директорът на отдела по астрофизика в НАСА Пол Херц.

Мисията на Кеплер вече откри 2300 нови екзопланети, потвърдени и от други телескопи. TESS ще изследва 350 пъти по-голяма площ. Другият телескоп - James Webb Space Telescope, който трябва да наследи Хъбъл, и чието изстрелване предстои през 2020 г., вероятно ще може да открие следи от съществуването на живот.

"TESS е мост между това, което вече сме научили за екзопланетите, и това, което ще научим в бъдеще“, каза Джеф Волосин, директор на проекта в Центъра Годар за космическите полети на НАСА. По думите му надеждата е един ден през следващите десетилетия учените да открият потенциални условия за съществуването на живот извън слънчевата система.

още от Вселена