нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

НАСА отложи женската космическа разходка. Скафандрите били прекалено големи

Снимка: Anne McClain (@AstroAnnimal) в Twitter.

Планираната от НАСА първа в историята изцяло женска космическа разходка няма да се състои. Посоченото обяснение е меко казано странна – скафандрите на Международната космическа станция били прекалено големи и само един ставал  перфектно и на двете астронавтки.

Космическата агенция планираше Ан Макклейн и Кристина Кох да инсталират новите литиево-йонни батерии на МКС този петък. Оказа се, че на борда на станцията има един единствен скафандър, който е М размер и пасва точно и на двете жени. Тъй като високотехнологичните костюми трябва да пасват точно на астронавтите и НАСА няма как да изпрати нов костюм до петък, космическата разходка в петък ще бъде извършена само от Кох и нейния колега Ник Хаг, съобщиха от агенцията, цитирани от bTV.

Екипаж само от жени може да отиде на космическа разходка в МКС

“Скафандрите на МКС са съставени от няколко части, които се сглобяват според тялото на всеки астронавт. Размерите са среден, голям и екстра голям (M, L и XL). До момента са извършвани само смесено полови разходки в Космоса”, коментира говорителят на НАСА Бранди Дийн.

Все още не е ясно дали космическата агенция ще удържи на обещанието си и ще насрочи нова дата за женската космическа разходка.

 

 

 

още от Вселена