Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Роскосмос опроверга информацията, че планира да прекъсне контактите с НАСА

34

Снимка: Guliver / Getty images

Руската космическа агенция Роскосмос не планира засега да прекъсне контактите си с НАСА въпреки "неприятната изненада" с анулираната покана към нейния ръководител Дмитрий Рогозин да посети САЩ. Това пише "Комерсант", като се позовава на говорителя на Роскосмос Владимир Устименко.

Ръководителят на НАСА Джим Брайдънстайн каза на 5 януари пред "Вашингтон пост", че е отменил поканата, след като няколко сенатори са направили възражения. Рогозин е в списъка на лицата, санкционирани от САЩ, заради ролята си в анексията на украинския полуостров Крим през 2014 г., когато бе вицепремиер, информира БТА.

"Имаше само публикации в медиите, тъй че не можем формално да констатираме отказа", уточнява говорителят на Роскосмос, цитиран в "Комерсант".

Корпорацията приканва да не се преувеличават евентуалните последици. "Не, всички тези предположения, че незабавно ще се оттеглим от преговорите с НАСА за участие (на Русия) в създаването на окололунна станция "Гейтуей" или ще се откажем от други ангажименти, нямат основание. Смятаме да спазваме всички договорености и да следваме подписаните документи; Роскосмос засега няма намерение да действа огледално", казва Устименко

още по темата
още от Вселена
16
Неделя
Юни