Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

SpaceX изстреля в орбита "съзвездие" от 60 сателита

Американската компания за космически проекти SpaceX започна разполагането в земната орбита на броудбанд система от нейни сателити за бъдещо доставяне на интернет до земята. Нейната ракета Falcon-9 излетя от космодрума Кейп Канаверал във Флорида, превозвайки 60 сателита, способни да излъчват до интернет потребителите на земята високоскоростни връзки с мрежата. 

Компанията на предприемача Илон Мъск цели в крайна сметка един ден да разположи 12 000 свои космически апарати в орбита в рамките на своя мрежа, наречена Старлинк. SpaceX е едната от няколко големи частни фирми, които имат разрешение да изстрелят и управляват свои "мегасъзвездия" от интернет сателити. (Amazon също има амбиции в тази област.) 

Разполагането на спътниците от мрежата Starlink е било успешно завършено малко повече от час след старта на полета, съобщи SpaceX. 

По-рано компанията пазеше в тайна по-голямата част от развитието на своя мултимилиарден проект за широколентов интернет. 

Всеки сателит, изстрелян от нея, е с тегло от 227 кг и има множество антени с висока пропускателна способност и една слънчева решетка - това обясни Илон Мъск на брифинг през миналата седмица. Платформите са оборудвани и с електрическо задвижване - система, която изключва електрически заредени криптонови атоми, за да осигури тяга. Двигателят е необходим за повдигане от височината на излитане от 440 км, до оперативната височина от 550 км. 

Системата за задвижване ще действа също така, за да поддържа правилното положение на съответния спътник в небето и да я сваля в края на срока на експлоатация.

Всеки спътник от Starlink е произведен в Редмънд, близо до Сиатъл. Спътниците ще са на ниската околоземна орбита на височина 550 км, т.е. над Международната космическа станция, която е на височина около 400 км, но под повечето други спътници в околоземна орбита, по-специално онези в геостационарна орбита на височина 36 000 км.

Илон Мъск заяви, че новите стартиращи спътници - т.нар. Starlinks, са с повтарящ се дизайн, а по-късните платформи ще имат по-висока спецификация като например междуспътникови връзки.

"Това беше един от най-трудните инженерни проекти, които някога съм виждал", каза той и предупреди, че много може да се обърка в ранните фази на развитието.

Към момента има само около 2000 оперативни сателита в орбита на Земята, по последни данни. Компаниите обаче имат амбиции да поставят много други свои машини, заради което възникват опасения от сблъсъци на орбиталните магистрали, след което пък може да се появят отломки, които да причинят още деструктивни срещи. 

SpaceX пое ангажимент да бъде отговорен играч и снабди сателитите си с възможност сами да проследяват орбиталните останки и автономно да ги избягват, разказва Би Би Си. Освен това, всички нейни сателити от мрежата Starlink са 95% конструирани от компоненти, които ще изгорят мигновено при повторно навлизане в атмосферата, когато са изведени от експлоатация.  

Проектът Starlink, чиято цел е да поддържа глобална интернет мрежа, е в началната си фаза. Предполага се, че ще трябва да мине време, докато компанията започне да предоставя реални връзки с интернет на земята. 

още от Вселена