Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

SpaceX подписа договор с туристическа компания за организиране на обиколки около Земята

Снимка: NASA/ Getty Images

SpaceX подписа споразумение с компанията за космически туризъм Space Adventures за организиране на обиколки около Земята, съобщи CNN.

Партньорът ще помага за организирането на полети за четирима души на борда на космическия кораб Crew Dragon на SpaceX. Пътуването може да се осъществи в края на 2021 г., според прессъобщение на туристическата компания.

Пътниците ще прекарват по пет дни, прекосявайки орбитата на Земята, във вътрешността на космически кораб с размери около 4 метра.

Полетът ще може да отведе туристите до надморска височина, която е от два до три пъти по-висока от тази, на която орбитира Международната космическа станция, според председателя на Space Adventures Ерик Андерсън. Това ще бъде по-далеч от планетата ни, отколкото всички космически пътувания в последните десетилетия, предлагайки гледки, подобни на тези, които астронавтите на борда на мисията Gemini 11 на НАСА са били свидетели през 1966 г., заяви Андерсън в Twitter.

Следващата стъпка е да се намерят достатъчно платежоспособни клиенти за космическото пътешествие. Говорителят на Space Adventures заяви, че цената на пътуването ще бъде "в диапазона, както другите орбитални възможности за космически полет", които възлизат на десетки милиони долари.

НАСА също трябва да сертифицира Crew Dragon на SpaceX, преди да може да превозва хора, което може да се случи през следващите седмици. Космическият кораб завърши последния си основен етап на тестване през януари.

още от Туризъм