Затвори

Най-голямата научноизследователска организация в Югоизточна Европа е българска, отбеляза 20-годишен юбилей

Comac Medical е най-голямата научноизследователска организация в Югоизточна Европа. Малко известен факт обаче е, че тя е изцяло българска компания и развива своята научна дейност в сферата на клиничните изследвания на територията на 22 европейски страни. Тази година компанията чества своята 20-годишнина и събра на специално събитие за юбилия едни от най-добрите учени, изследователи и медици в България, както и сътрудници на компанията от всички 22 държави, в които тя оперира.

„20-годишната история на Comac Medical доказа, че българската наука има своето запазено място на световната сцена и именно правилната инвестиция в нея и в младите български учени, може да донесе много ползи и добавена стойност, както за нейното собствено развитие, така и за развитието на цялото ни общество. И това се забелязва, както в страната, така и навън. През 2016 г. бяхме номинирани за „Най-иновативно предприятие“, а в свой доклад за оценка на иновативния потенциал на компаниите в Европа, Европейската комисия нареди Comac Medical сред т.нар „Шампиони на растежа“ с 58%, над средното ниво от 54%. Това е изключителен успех и признание не само за нас като компания, но и за българската наука“, коментира д-р Милен Врабевски, основател, собственик и изпълнителен директор на Comac Medical.

Компанията постави България на картата на програмата 'Хоризонт 2020' с иновативен подход за ранна диагностика на възпалителни и дегенеративни процеси в белите дробове като астма, ХОББ, туберкулоза, рак на белите дробове и др.

Проектното предложение на Comac Medical e оценено от Европейската комисия и като високо иноватовно и получава т. нар. Печат за високи постижения (Seal of Excellence) който е знак за качество и се присъжда на проекти, изцяло отговарящи на строгите изисквания и условия на програмата 'Хоризонт 2020'.

Само преди дни учени от екипа на Comac Medical се завърнаха от участие в най-големия симппозиум за биоанализ в Европа (EBF), където световният научен елит споделя и обсъжда последните иновации и практики в сферата. Българските учени запознаха своите международни колеги с най-новите научни стандарти и възможности при провеждането на биомолекулен анализ. Те представиха и дългогодишните си научни постижения в света на биоанализа.

През 2016 г. Министерството на образованието и науката връчи наградата „Питагор“ за съществен принос и постижения в развитието на науката на Comac Medical, отличавайки я в категорията „Фирма с най-много инвестиции в научната дейност“. Според журито Comac Medical е единствената компания, която изцяло е покрила критериите за приз в тази категория. Тя реинвестира 74% от нетните си приходи от продажби в научно-изследователска и развойна дейност.

Компанията е носител и на наградата „ИТ ПРОЕКТ НА ГОДИНАТА 2016“. Отличеният проект представлява уникален новаторски софтуерен продукт, който оптимизира оперативните процеси, предоставя палитра от функционалности, гарантиращи точност и сигурност на данните от провежданите клинични изследвания.

Интегрална част от политиката на Comac Medical е отговорността към държавата и обществото. Благодарение на един от своите устойчиви CSR проекти - Фондация „Българска памет“, вече 10 години Comac Medical e един от най-добрите примери за успешна и ефективна социална корпоративна отговорност, която носи добавена стойност на обществото, в което се развива. Повече за дейността на Фондация „Българска памет“ можете да научите на http://bgmf.eu/.

още от Юбилей