Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Даниела Миразчиева

85

Даниела Миразчиева управлява "Miele България" ЕООД от 2015 г. Започва работа в компанията като търговски директор на Miele Hellas - клон България, през 2012 г. Завършила е английска езикова гимназия, а след това икономика в Софийския икономически институт, специалност вътрешна търговия. Основните позиции, които е заемала през годините, са: представител на Moulinex за България, търговски директор в "Whirlpool България", търговски директор във верига "Техномаркет". Омъжена, има двама сина и една внучка.

Снимка: Юлиян Донов

Госпожо Миразчиева, трябва ли да делим мениджърите на жени и мъже? Има ли мъжки и женски стил на управление и кой е по-ефективен?

- Според мен не, няма значение дали мениджърът е мъж, или жена, а какъв стил на управление - авторитарен, демократичен или либерален - прилага в работата си и дали той е съобразен с всяка конкретна ситуация. Лично аз съм привърженик на демократичния стил на управление. В компанията, която ръководя, решенията се вземат след свободна дискусия и обмяна на мнения. Мисля, че така мотивирам личната инициатива на служителите си. Разчитам на хората, с които работя, на тяхното мнение и професионализъм. Прекарваме повече време на работното си място, отколкото с близките си, и там трябва да се чувстваме добре и на място, оценени.

- На коя жена лидер се възхищавате и тя е вашето вдъхновение за успех?

- Първата жена лидер, за която се сещам и която харесвам, е Маргарет Тачър - една от най-влиятелните жени в историята. Нейна фраза е: "Домът трябва да бъде център, но не граница в живота на жените". Паралелно с политическата си кариера и въпреки здравата ръка, с която ръководи държавата си, Маргарет Тачър е и обикновена, ранима жена, съпруга и майка на двама близнаци. Нейни сa и думите: "Ако искаш нещо да бъде казано, помоли мъж. Ако искаш да бъде направено, помоли жена".

- Според вас България добро място ли е за една жена да развие мениджърска кариера?

- Моята кариера е живото доказателство за това. Завършила съм образованието си в България и съм работила само в България. Разбира се, имала съм късмета да попадна на добри учители - семейството, в което съм израснала и съм се изградила като личност, хората, с които съм работила в годините и от които съм се стремяла да науча максимално много, сложната икономическа и политическа обстановка, в която е преминала по-голямата част от живота ми и която ме научи да бъда организирана, да планирам, да намирам нетрадиционни решения и да се справям с много задачи наведнъж. Обичам предизвикателствата, харесва ми да бъда част от изграждането и развитието на един бизнес. Зодия Водолей съм и това ми помага да виждам с години напред. Мисля нестандартно. Поставя ли си някаква цел, я преследвам докрай и я изпълнявам. Не обичам да отлагам нещата.

- Може ли у нас една жена да прогресира до високи позиции без протекцията на силен мъж?

- Категорично да.

OГНЯН ТРАЯНОВ

- Споделяте ли виждането, че при първите стъпки на мениджъра, както и след като е преминал през професионалното си изграждане, водещ е интуитивният мениджмънт?

- Не бих казала, че интуитивният мениджмънт е водещ, но да, той играе голяма роля при вземане на решения, след като човек е трупал опит с години. В известен смисъл натрупали сме в съзнанието си толкова ситуации, че от един момент нататък то започва да ни помага и насочва, като ни дава интуитивни и най-важното - правилни решения. Мои служители не са ми задавали въпроса: "Как взе това решение? Налучка ли го, или ще ми разкриеш още някаква тайна?". Но искрено ме учуди, че мои бизнес партньори съвсем скоро ми зададоха този въпрос... Отговорът ми беше: нека практиката покаже дали съм права. На практика реалността надмина многократно очакванията.

ТОМИСЛАВ ДОНЧЕВ

- Полът има ли значение?

- Смятам, че в днешно време има значение какво можеш, а не това какъв е полът ти. Сами виждате, че даже понятието "пол" не е това, което беше.

- Слагате ли стафиди в сармите?

- Невинаги, но обичам да експериментирам, да опитвам нови неща. Може да не ми хареса, но може и да ми хареса и ако не опитам, как ще разбера? Апропо обичам да готвя. Готвенето ме разтоварва. Обичам да опитвам нови нетрадиционни рецепти, но има и рецепти, които знам от моите баба и майка, които изпълнявам по възможно най-традиционния начин - така както те са ме учили. И резултатът винаги е перфектен!

ЗАХАРИ КАРАБАШЛИЕВ

- По кое време на годината планувате годишния си отпуск?

- Планирам отрано. Имам почти пълна визия за това къде искам да прекарам отпуска си през следващата година още от предишната. Винаги имам по няколко варианта. Опитвам се да не посещавам едно и също място повече от два пъти. Обикновено разделям годишния си отпуск на няколко периода от по 7-10 дни. Първата част ползвам задължително през май или началото на юни, с цялото си семейство. Често се включват и близки приятели. Останалите дни вземам в зависимост от дестинацията, която съм избрала, в различни месеци от годината. Обичам да си организирам и т.нар. дълги уикенди - най-често до Лондон, където живее малкият ми син. Или пък до Zornitza Family Estate Relais & Chateaux - едно прекрасно място, което препоръчвам на всеки.

- Какво четете в момента?

- Последната книга, която прочетох, е "101 притчи за истински ценното в живота" на Джериес Авад. Книгата е едно прекрасно четиво, в което са събрани вдъхновяващи истории с поуки от цял свят. Разказва се за простички неща - как да помагаме на другите, да правим добро, да прощаваме, да приемаме хората такива, каквито са. Мъдрост от вековете. В тази връзка използвам случая да дам няколко съвета на бъдещите жени лидери: преследвайте мечтите си, градете кариера, но не забравяйте да отделяте време и за себе си; бъдете реалисти, но и непоправими оптимисти; научете се да бъдете търпеливи - когато някой ви ядоса, не реагирайте веднага с остри думи, оставете проблема "да преспи" - на другата сутрин ще видите ситуацията по съвсем различен начин. И не на последно място, така подредете живота си, че ако се наложи, да можете да си позволите да бъдете независими. Пожелавам ви успех!

Miele е водещ производител на премиум домакински уреди. Редом с тях компанията предлага и уреди за професионална употреба (Miele Professional). Стратегическата визия на Miele е да бъде най-надеждната и желана премиум марка в света. Марката се предлага в България от 1998 г., като за периода 2012-2018 г. е увеличила оборота си в страната повече от пет пъти. През 2015 г. отваря врати Miele Experience Center, където всички изложени уреди от последните колекции на компанията са в работен режим и може да бъдат изпробвани в реална среда. Там клиентите могат да усетят философията на Miele "Immer Besser" ("Винаги по-добри"). Повече информация за компанията може да получите на www.miele.bg.

още от "Жената е"
18
Сряда
Септември