Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Даниела Петкова

Даниела Петкова, Одит партньор и ръководител „Консултантски услуги по финансово отчитане“ в EY Bulgaria. Дипломиран експерт-счетоводител и регистриран одитор към Института на дипломираните експерт-счетоводители в България (ИДЕС), член на ACCA и сертифициран вътрешен одитор – CIA. Председател е на съвета по професионална етика на ИДЕС и хоноруван преподавател по външен и вътрешен одит на магистърската програма „Счетоводство и одит“ към Стопанския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Даниела Петкова е oдит партньор, ръководител на направление „Консултантски услуги по финансово отчитане“ и лидер „Професионална практика – качество и риск“ за подрегион Югоизточна Европа. Започва работа в EY* преди 20 години като асистент-одитор и изминава целия кариерен път на одит партньор с регионална роля в областта на качеството и риска. „Мисията ни като одитори е да повишаваме доверието в капиталовите пазари, да допринасяме за усъвършенстването на бизнес практиките в областта на финансовото отчитане и контрол и по този начин да подобряваме бизнес средата като цяло. Това е изключително голяма отговорност, която одиторската гилдия има към обществото“, споделя Даниела Петкова.

Бизнес визия

„Технологиите трансформират изцяло одиторския бизнес – начина ни на работа, комуникацията с клиентите, уменията на нашите екипи. От 2020 г. в EY Bulgaria стартираме прилагането на дигитална одиторска методология, която предполага голяма част от одиторските заключения да бъдат базирани на детайлен анализ на данни, взаимовръзки между финансова и нефинансова информация, включително данни за индустрията и тестване на ИТ системите. Това ще ни помогне да поддържаме високо качество на одитите с висока добавена стойност за клиента и адаптивност към неговата технологична среда. За целта правим огромни инвестиции – от разработване на специфични технически средства за анализ на данни до цялостна дигитална инфраструктура. Повече от всичко инвестираме в уменията на нашите екипи.“

Извън бизнеса

„Играя тенис и когато имам възможност, участвам в аматьорски турнири. Харесва ми да чета откъси от автобиографичната книга на Рафаел Надал, един от най-великите тенисисти за мен. Много ме вдъхновява и разнообразява ежедневната професионална литература.“

Въпроси&отговори

ЛЕВОН ХАМПАРЦУМЯН: Кои са трите качества, без които един мениджър не може?

– Смелост да търси и да променя средата към по-добро, да рискува и да експериментира. Адаптивност към новостите, към различното и към предизвикателствата извън т.нар. зона на комфорт. Комуникативност с откритост, доверие и позитивизъм.

АЛЕКСАНДЪР ДИМИТРОВ: Кое бихте поставили на първо място – образованието или практиката?

– Не бих ги подреждала – и образованието, и практиката са незаменими и допълващи се източници на знание. В одиторската професия например образованието учи на  основния набор от теоретични познания, на систематичност на мисленето и дава възможност да се проследят промените, докато практиката формира професионалната преценка на одитора, неговия подход към работата и му помага непрекъснато да се усъвършенства.  

ТИМ КУРТ: Какъв тип ментор (поддръжник) е бил до вас в хода на професионалното ви развитие?

– Мои ментори през годините са управляващите съдружници на EY Bulgaria, които имат незаменим принос в професионалното ми развитие – най-вече с лидерството си, с високите етични ценности и с това, че успяват да създадат уникална работна среда, която непрекъснато се развива към по-добро.  

ВЛАДИМИР КАРАМАЗОВ: Какво би се случило, ако за час загубите всичко постигнато?

– Интересен сценарий за размисъл. Не бих се страхувала да изгубя всичко постигнато, ако до мен са семейството ми и приятелите. Добре би било да се поставяме в такава ситуация от време на време, за да провокираме мисли за себе си, за най-близките си и да оценяваме това, което сме постигнали и имаме понастоящем.

ДАРИН МАДЖАРОВ: Кой е най-ценният урок, който сте научили от вашия баща?

– Баща ми ме е научил да не се отказвам, да се боря, да търся нови начини и да не се страхувам да експериментирам. Той самият е много находчив и адаптивен човек. Благодарна съм му за добрия пример, за това, че много ме е подкрепял и помагал през годините и че не спира да ми помага и сега.

***

*EY е световен лидер в сферата на одита, данъчните и финансовите консултации и сделки. Компанията присъства на българския пазар от 1992 г. и има офиси в над 150 държави по цял свят. Екипът на EY в България наброява повече от 280 професионалисти, които предоставят съвети и консултации в рамките на четири основни бизнес направления – одит, данъци, финансови консултации и сделки, както и правни услуги. EY Bulgaria заема водеща позиция на българския пазар, а също ръководи практиката на компанията в Северна Македония, Албания и Косово.

още от "Жената е"