Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Евгения Караджова

144

Евгения Караджова е инженер, магистър по компютърни науки от Техническия университет в  София с втора специалност "Компютърна графика", получена в Норвегия. Пионер е във внедряването на Географски информационни системи (ГИС) в България и авторитет в сферата на геоинформатиката. През 1995 г. създава софтуерна компания "ЕСРИ България" заедно с Лаура и Джак Данджермонд, основателите на Esri Inc. Повече от 20 години е собственик и управител на компанията. Сред учредителите е на първата Българска асоциация за геопространствени информационни системи (БАГИС) и "АФСЕА България". Член е на ръководствата на Българска картографска асоциация, на Асоциацията за геопространствена информация в Югоизточна Европа, на Българската асоциация по водите.

Снимка: Юлиян Донов

Госпожо Караджова, България добро място ли е за кариера на една жена мениджър?

- Наскоро в една от водещите чуждестранни медии прочетох статия, която анализираше защо България е от държавите в Европейския съюз с най-много жени мениджъри в ИТ бранша. Сред изтъкнатите причини бяха традициите ни в образованието по технически науки и равните преди време квоти за мъже и жени, ниските нива на дискриминация. Факт е, че ЕСРИ има представителства в почти всяка една страна по света и само в няколко от тях мениджърите сме жени. За разлика от много други държави, тук никога не е имало значение дали съм жена, или мъж, не съм усетила дискриминация и подценяване. Така че, да, наистина вярвам, че България е добро място за професионално развитие за нас, жените, особено в ИТ сферата. 

В същото време кариерата на мениджър у нас като цяло не е лека задача. Аз лично не исках да бъда мениджър. Имах предложение да стана ръководител на изчислителен център, но отказах и започнах научна кариера. Науката, изследването и технологиите са нещата, които винаги са ме привличали. Имала съм предложения за високи управленски постове. Отказвала съм ги, без да се замислям. Ако бях съгласна да управлявам някакъв бизнес, то това беше само и единствено ЕСРИ бизнесът в България. Това си заслужава огромното усилие и отдаденост. И то защото вярвам, че географските информационни системи не са просто технология, а цяла наука, която подпомага толкова много сфери от нашия живот.

- Кой е световният лидер, в чийто екип бихте искали да работите?

- Преди  повече от 25 години открих световния лидер, за който исках да работя -  американската компания ЕСРИ. Преди  23 години Джак Данджермонд, президентът на ЕСРИ, ми повери управлението на бизнеса в България и така и до днес. Да си част от семейството на ЕСРИ, е не само отговорност и гордост, за мен това е мисия. Всеки ден работим по значими проекти и инициативи, с които наистина се опитваме да направим заобикалящата ни среда едно по-добро място за живот.

ИРАВАН ХИРА

- Кои са трите събития, които са повлияли най-силно на живота ви?

- Започнах от малка да играя шах и да ходя на състезания. Шахът ме научи винаги да гледам цялата картина, да разигравам различни варианти и да мога бързо да направя правилния ход. Образованието ми в математическата гимназия в Плевен и олимпиадите по математика ме направиха състезател. Те са голяма школа. Победите от олимпиадите дават дух и сили, които държат цял живот. И не на последно място, специализацията ми в Норвегия по географски информационни системи. Оттогава ГИС стана моя мисия и съдба.

Но най-важното в живота ми са моите корени, моите родители, моите деца. Моята ценностна система се определя от тях, моето поведение се развива чрез тях.

ПЕТЪР АНДРОНОВ

- Зад всеки успял мъж стои една силна жена. А зад всяка успяла жена?

- В професионален план - чудесен екип от хора, с които сътворяваш стойностни проекти, идеи и системи, които остават и които си заслужават. В личен план - прекрасни деца.

ВЛАДИМИР НИКОЛОВ

- Интуитивна ли сте? Помага ли ви интуицията при взимането на важни решения?

- Мисля, че да, макар че важните професионални решения ги вземам на базата на опит, знание и разбиране. Често се сещам за един случай, при който трябваше да се вземе едно от онези ключови решения на момента с доза интуиция, след който с колегите все се шегуваме, че навярно "седмото" ми чувство е проработило. А дали в този момент съм имала късмет интуицията ми да не ме подведе - това се разбира по-късно. По-важното е, каквото и да решиш, да си убеден, че това е честното и правилно решение. 

- Как успявате да запълните празните пространства в комуникацията с вашите деца поради липса на време от работа?

- Вярно е, че съм отделяла по-малко време от други майки за децата си, никога не съм учила с тях. Не съм ходила на родителски срещи, не съм ги проверявала по телефона къде са и какво правят. Така моите деца израснаха по-самостоятелни и по-отговорни.

Но в по-краткото време, в което сме били заедно, винаги сме си изкарвали страхотно. Вярвам, че преживяното, силата на емоционалната ни връзка и любовта са важните.

ЗАХАРИ КАРАБАШЛИЕВ

- В какво вярвате?

- Че човек трябва да не се страхува, а да се бори за това, в което вярва. Вярвам в семейството, компанията и екипа си.

ТОМИСЛАВ ДОНЧЕВ

- Слагате ли стафиди в сaрмите?

- Като именик на 24 декември обичам за празника да събирам не само семейството, но и най-близките ми приятели. Едно от любимите ястия на моите гости винаги са били сaрмите, в които освен стафиди слагам и много ядки. Като цяло обичам да готвя. За колкото повече хора - толкова по-добре. Важното за мен винаги е - да е весело около масата!

"ЕСРИ България" ООД е водеща ИТ компания, лидер в областта на географските информационни системи на българския пазар и официален организатор на Световния ГИС ден у нас. Компанията е изключителен представител на Esri Inc., световния пионер и лидер в геопространствените технологии. В продължение на повече от 20 години реализира стратегически ГИС проекти в национален мащаб и в различни сфери на икономиката. Носител на наградата за корпоративна социална отговорност на Българския форум на бизнес лидерите. Член е на Американската търговска камара, Българския съвет за устойчиво развитие, AFCEA, Българската асоциация за геопространствени информационни технологии, Българската асоциация на софтуерните компании, Българската асоциация по водите.

още от "Жената е"
18
Сряда
Септември