Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Гергана Раковска

52

Гергана Раковска е завършила информатика в СУ "Св. Климент Охридски" и Valencia University, Испания, и социална икономика в УНСС. Присъединява се като актюер в пенсионните фондове на "Алианц България", а след едногодишна специализация по "Риск мениджмънт и застраховане" в Georgia State University става заместник-директор на проект "Пазар на труда" към USAID.  През 2006 г. заедно с екип от съмишленици основава Фондация на бизнеса за образованието. Председател на контролния съвет на БАУХ. Семейна, с две деца.

Снимка: Юлиян Донов

Госпожо Раковска, според вас България добро място ли е за една жена да развие мениджърска кариера?

- Работя с прекрасен, изцяло женски екип, който не се е променял от самото ни създаване преди 15 години. Обичаме консултантската работа, защото е разнообразна, свързана е с пътуване, срещи с нови хора, култури и натрупване на знания в различни сфери. Проектите ни позволяват гъвкавост и дистанционна работа, което ни дава възможност да съчетаваме работата с личния живот.

ЗАХАРИ КАРАБАШЛИЕВ

- В какво вярвате?

- Вярвам в смисъла на работата си. Кариерното консултиране е икономически ефективен инструмент, който спестява публични инвестиции за образование и квалификация и помага на много хора да осмислят живота си. Съвременните деца са дигитални и глобални личности. Именно заради тях в последните години работим по проекти като FUTURE за създаване на интерактивни дигитални ресурси за кариерно ориентиране. Отдавна не говорим за професии, а за умения, защото пазарът на труда се променя бързо и много от днешните деца ще имат несъществуващи в момента професии.

ИРАВАН ХИРА

- Какво ви вдъхновява да станете сутрин рано?

- Обичам да ставам рано и да работя сутрин. Често ми хрумват интересни идеи за проекти или инициативи като "Кариерно ориентиране за родители", коeто стартираме през септември, или LADIES FIRST! - обучителна програма, посветена на балансa между кариера и семейство. За мен успялата жена освен утвърден професионалист е щастлива майка и съпруга.

- Какъв съвет бихте дали на младите дами, които искат да успеят в бизнеса или на работното си място?

- Какъвто бих дала на дъщеря си - да развиват своите таланти и да бъдат отворени към бързо променящия се свят. Не трябва да се страхуват да експериментират, да пътуват, да стажуват, да трупат опит, за да разберат с какво искат да се занимават. Бих ги посъветвала да развиват STEAM умения*, защото те ще бъдат все по-търсени. Предприемачеството също дава големи възможности за реализация на жените. Бъдещето е на тези, които гледат смело напред и откриват нови възможности.

------------------

*STEAM умения - акроним от Science, Technology, Engineering, Art & Mathematics - научно-технически, инженерни, артистични и математически умения

------------------

Фондация на бизнеса за образованието обучава и сертифицира кариерни консултанти по международната програма Global Career Development Facilitator и промотира кариерното консултиране като инструмент за мотивация и осмисляне на живота на човека. Екипът на фондацията е обучил и консултирал над 15 000 души, сред които над 2000 кариерни консултанти. През 2016-2017 г. участва в създаването на цялостна интерактивна национална програма за кариерно ориентиране на ученици. По европейски проекти създава иновативни инструменти за кариерно ориентиране - обучителни програми, мобилни приложения, игрови платформи. Екипът на Фондация на бизнеса за образованието е работил като консултант по създаване на капацитет за кариерно консултиране в Македония, Грузия, Унгария, Молдова, а в момента подкрепя изграждането на кариерни центрове в професионалните гимназии в Косово.

още от "Жената е"
18
Сряда
Септември