нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Камелия Славейкова

Камелия Славейкова, Изпълнителен директор на SHELL за България и Гърция. Притежава магистърска степен по бизнес администрация за ръководни кадри (Executive MBA) от Американския университет в България. Професионалният є път започва в Центъра за професионална квалификация към Министерството на труда и социалните грижи, където работи като научен сътрудник. За кратко работи в Столична община като главен експерт по Програма PHARE за трудовата заетост. Снимка: Юлиян Донов

Камелия Славейкова се присъединява към Shell България през януари 1993 г. „Все още помня топлия прием на колегите си, които ми създадоха усещането, че съм важна част от екипа – споделя тя. – Ако тогава плахо пристъпих прага на местния офис на тази глобална компания, която наскоро беше навлязла в България, с времето се уверих, че това е точното място за моята професионална реализация. Мястото, където моята ценностна система се припокрива с тази на компанията и ме кара да се чувствам в свои води и до ден днешен.“

Shell България е част от глобалната Royal Dutch Shell plc, която е сред водещите енергийни компании и най-големият търговец на горива в света със своите 44 000 бензиностанции. Компанията присъства у нас от 28 години.

Камелия Славейкова е на длъжността изпълнителен директор на Shell за България от 2008 г., а за Гърция – от 2010 г. През първите години в компанията оглавява отдел „Маркетинг и реклама” последователно на местно и регионално ниво, а в периода 2000-2003 г. работи в маркетинг отдела на европейските структури на Shell. Има и дългогодишен опит в управлението на корпоративните комуникации на компанията на местно и регионално ниво.

Бизнес визия

„В период от 3 години виждам Shell България като водеща енергийна компания в страната,  представена чрез широко портфолио от ключовите си бизнеси у нас и утвърдена като иновативна и отговорна компания, фокусирана върху търсене на решения на новите енергийни предизвикателства и посрещане на растящите нужди на потребителите.

Особено интересни за мен са новите дейности, които компанията започна в България. Една от тях е бизнеса с дълбоководно проучване за нефт и газ, където Shell като глобална компания има повече от 40-годишен опит. Този опит компанията приложи в България, правейки първия си дълбоководен сондаж през пролетта на 2019 г. Активното ми включване в този проект ми носи чувство на значимост и смисъл, тъй като спомагам да се проучи въглеводородният потенциал на България по отговорен начин и с грижа за околната среда.“

Въпроси&отговори

ЛЕВОН ХАМПАРЦУМЯН: Коя е жената, която ви е повлияла най-силно?

– Най-силно ми е повлияла моята майка, като е изградила у мен ценностните качества, които са от огромно значение за развитие на моята кариера, особено в компания като Shell – честност, почтеност и уважение към хората.

АЛЕКСАНДЪР ДИМИТРОВ: Избрали сте да се развивате кариерно в България. А какво бихте посъветвали децата си?

– Съветвам децата си, че в България има потенциал за професионално развитие и че това развитие зависи най-вече от тях и тяхното желание и способности да променят средата, в която живеят и работят. В момента и двете ми дъщери развиват своята професионална кариера в България.

ТИМ КУРТ: Как влияят на бизнеса и професионалния ви живот актуалните в момента дебати, свързани със засилващия се популизъм и с климатичните промени?

– Свидетели сме на енергиен преход: светът е устремен към нискоемисионно бъдеще и това ще се отрази на всеки аспект от живота ни, но основно на транспорта. Нуждата от енергия нараства, но тази енергия все по-често трябва да произлиза от нови устойчиви източници. Shell играе основна роля в справянето с това предизвикателство. Работим в тази посока, като инвестираме в алтернативни горива: зареждане на електрически автомобили, биогорива, LNG  за транспорта и водородно гориво.

– Работите ли на добра воля по различни инициативи като начин да се „отплащате“ на обществото?

– Вече повече от 9 години съм член на управителния съвет на Българския форум на бизнес лидерите и подкрепям на добра воля редица социални проекти, инициирани както от Форума, така и от мен самата. Една от последните инициативи, на която съм ревностен защитник и работя за нейната реализация в България, е въвеждането на Хартата за разнообразието в България.

ВЛАДИМИР КАРАМАЗОВ: Ако ви кажат, че сте стигнали дотук само заради големия си късмет, какво ще отговорите?

– Ще отговоря, че късметът и успехът идват при тези, които са готови – умеят да мечтаят, излъчват положителна енергия и оптимизъм и са готови да посрещнат предизвикателствата по пътя си.

ДАРИН МАДЖАРОВ: Какво послание към мъжете бихте написали на огромен билборд?

– Жената може повече, отколкото си мислите!

още от "Жената е"