Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Красимира Чемишанска

Д-р Красимира Чемишанска е изпълнителен директор на "AMGEN България". Завършила е медицина в МУ - София. Магистър по бизнес администрация, General Management на City University of Seattle и International Business School. Специализирала е във Великобритания, Швеция и САЩ. Кариерата си започва в областта на клиничната имунология, след което има повече от двадесет години опит във водещи мултинационални фармацевтични компании. От 2011 г. е член на  борда на директорите на AmCham, а през 2015 г. е избрана за председател на Камарата. Тя е основател и председател на  Комитета по здравеопазване към AmCham. Член е на борда на директорите на ARPharM и фондация Junior Achievement. Почетен член на Съвета на Европейската бизнес общност и носи-тел на наградата "Златен печат за иновативен мениджмънт и социална отговорност". През 2013 г. получава престижния Certificate of Appreciation на Департамента по търговия на САЩ за принос в развитието на двустранната търговия и инвестиции в здравеопазването между САЩ и България. 

Снимка: Юлиян Донов

- Госпожо Чемишанска, трябва ли да делим мениджърите на жени и мъже? Има ли мъжки и женски стил на управление и кой е по-ефективен?

- Според бизнес психолозите и двата пола имат своите предимства и недостатъци. За мен винаги водещи са били личностните качества и професионалните компетенции и затова не мисля, че трябва да има подобно противопоставяне.

Изследване на консултантска фирма за глобално развитие на лидери - Development Dimensions International (DDI), направено сред 10 хил. глобални лидери, сочи, че на практика няма съществени различия по този въпрос. Въпреки това цифрите от световните статистики показват, че все още едва 20% от високите управленски позиции и само 5% от тези на генерални мениджъри на големи фирми се заемат от жени.

Що се отнася до ефективността на управлението, Айнщайн го е казал още преди да развие Теорията на относителността. Според него не може да правиш нещата по един и същи начин и да очакваш различни резултати. За мен успехът в управлението е в това да предизвикаш статуквото, да променяш и вървиш напред. Това стои в основата и на два от различните типове на управление - трансформационен и трансакционен. Първият е по-често обвързан с жените, тъй като те са по-склонни да търсят промяната, иновациите и да развиват екипа си. Вторият е по-присъщ на мъжете, които са доказали, че имат склонност да управляват по-традиционно. Доказано е също, че в топ 20 на компаниите с най-добър бизнес резултат има висок процент на жени на управленски позиции. Това показва, че и в този аспект добрият баланс в управлението е решаващ, което е същественото за мен.

- Според Евростат България е на водещи позиции в ЕС по дял на жените в науката, технологиите, както и на мениджърски позиции. На какво според вас се дължи това?

- Това има исторически предпоставки, защото у нас, както и в другите източноевропейски държави, жените имат традиционно по-широк достъп до добро образование и възможност за израстване в кариерата. В годините на прехода бяхме мотивирани за промяна, което подсили стремежа на жените и към професионално развитие и реализация в допълнение към грижата за семейството. Това неизбежно съчетание ни е направило по-гъвкави и успешни. Учудващо е, че дори развити страни като Германия и Швейцария са по-консервативни относно назначаването на жени на управленски позиции. Големите компании в тези държави дори имат специални програми за преодоляване на този консерватизъм. Докато у нас няма такава сериозна диференциация и бъдещите бизнес лидери се избират според качествата им. Данните на Евростат го доказват. Това е еквивалентно и за "Амджен", където повече от 50% от генералните мениджъри от Централна и Източна Европа са дами, а и най-високата позиция за Европа доскоро се заемаше също от жена.

- Какво лично вие като мениджър правите за своите подчинени жени, за да не им се налага да избират между кариера и личен живот?

- Нашата индустрия е доста феминизирана. Майчинството е нещо прекрасно за всяка жена. В същото време то не бива да бъде или да се приема като пречка и забавяне на кариерното израстване. За нас в "Амджен" е важно жените да не се налага да правят такъв избор и затова въведохме официалната програма Flexability. Чрез нея майките получават парично обезщетение в размер на 50% от обезщетението за бременност и раждане, ако са решили да се върнат по-рано на работа. По този начин те изпълняват служебните си задължения в удобно за тях място и време, грижат се за децата си и могат да останат с тях, докато са малки. Даваме им възможност да продължат кариерата си и да използват възможностите си за професионално израстване.

ИРАВАН ХИРА

- Какво ви вдъхновява да станете сутрин рано или ви държи свежа късно вечер?

- Краткият отговор е, че правя това, което обичам и виждам смисъла от него и това кореспондира с философията ми за живота. Приемам медицината като кауза. Това е родова черта, защото съм трето поколение лекар. Ценностите, които исках да предам и на децата ми - да си полезен и всеотдаен, са изключително важни и за компанията. Още преди повече от две хилядолетия китайците са стигнали до заключението, че ако избереш работата, която обичаш, няма да работиш и един ден през живота си. Бих го перифразирала, че когато си себе си и правиш нещата, в които вярваш, не ти тежи и не го приемаш като бреме.

- Какъв съвет бихте дали на младите дами, които искат да успеят в бизнеса или на работното място?

- Да вярват в себе си и да бъдат себе си. Да не подценяват инстинкта си, защото при жените интуицията е добре развита. Да влагат сърце в това, което правят. Да мечтаят смело и да не се страхуват да грешат. Често новите възможности се крият в грешките и предизвикателствата, показва моят собствен опит.

ПЕТЪР АНДРОНОВ

- Зад всеки успял мъж стои една силна жена. А зад всяка успяла жена?

- Поредица от правилни решения. Едно от тях е да избере подходящия мъж до себе си. Извън шегата, за мен основното в семейството или партньорските отношения е уважението към работата на другия, подкрепата и взаимното разбиране. Разделянето на отговорностите също е важно, за да може да има успешни жени и успешни мъже. Не съществува партньорство без съпричастност, това е в основата и на любовта.

ОГНЯН ТРАЯНОВ 

- Как ще посрещнете предизвикателството да осигурите динамична адаптивна структура и разпределение на функциите, за да може оптимално да се използват компетенциите на служителите?

- Секторът, в който работя, е един от най-динамичните. Ако не си готов да посрещнеш промените с подходяща стратегия и структура от подготвени хора, не може да си конкурентоспособен. Нужна е стратегически дългосрочна визия, която да ти посочи пътя къде искаш да си след 1 година, отчитайки развитието на средата и необходимостта от нови умения за екипа. Ние работим по много проекти, което предполага добре развити гъвкави умения и взаимнозаменяемост. В "Амджен" насърчаваме усъвършенстването на нашите служители чрез политиките ни на топработодател. Целта ни е да развиваме хората вътре в компанията и да им дадем възможност да израстват тук, допринасяйки за постиженията на компанията. Това е визията ми за успешно бизнес развитие.

ЗАХАРИ КАРАБАШЛИЕВ

- В какво вярвате?

- Вярвам в доброто, колкото и банално да звучи това. Жизнената ми философия е свързана с това да търся нишката на доброто или позитивното. Това ми е помагало да се справям в трудните ситуации. Подхождам с доверие към хората около мен, вярвам в качествата им и в силата на екипа ни за постигане на позитивен резултат.

AMGEN е най-голямата биотехнологична компания в света, която в продължение на повече от 35 години прави важни открития, за да изведе съвременната медицина от лабораторията до пациента. AMGEN не само открива и разработва иновативни лекарства, но и инвестира в най-съвременните производствени мощности, за да предложи средства за лечение от ново поколение.

още от "Жената е"