Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Красимира Райчева

Красимира Райчева развива продуктите и услугите на Visa сред финансовите институции у нас от 2004 г. насам. Тя управлява отношенията на компанията с клиентите и партньорите и ръководи въвеждането на иновативните продукти на Visa в България, сред които безконтактни и мобилни разплащания. Красимира Райчева има магистърска степен по електроника от Техническия университет, София, както и магистърска степен по Project management от George Washington University. Завършила е мениджмънт в Henley Business School, част от University of Reading. Омъжена е, има двама сина.

Снимка: Юлиян Донов

- Госпожо Райчева, кой е световният лидер, в чийто екип бихте искали да работите?

- Лидерите, които биха ме спечелили за своя екип, притежават определени качества. Те са динамични, целеустремени и вземат решения със замах. Такива са лидерите на новостартиращи, динамични и променящи статуквото компании. Пример за такъв лидер виждам в Илон Мъск и с удоволствие бих допринесла със своите умения и знания по проект за него. Истината е, че именно такива хора повдигат летвата за останалите големи и установени компании и ги принуждават да не изостават, да променят мисленето си, ако искат да оцелеят. Почитател съм на книгата "Кой казва, че слоновете не могат да танцуват?" от Луис В. Герстнер-младши - в нея открих знания за принципите на лидерството и значението на това да си отличен ръководител. Тези принципи откривам приложени във Visa в цял свят и съм изключително доволна от факта, че работя в компания, където тази култура е на почит.

По отношение на проектите аз съм от типа хора, които биха се ангажирали с иновации, с развитието на идеи, способни да променят средата и изпълнени с добавена стойност. Visa е компания, в която имам щастието да правя точно това, и то за проекти, които променят страната и имат ефект върху целия пазар. В миналото такива проекти бяха пускането на услугата cash back в България, картата V PAY. В момента във Visa работя по инициативи, свързани с многобройните възможности, базирани на приложно-програмен интерфейс Visa Developer Platform, който осигурява опростен достъп до много от най-търсените продукти и услуги на Visa. Всичко това с цел да отговорим на изискванията на потребителите и търговците, които все повече разчитат на свързани устройства, за да пазаруват, плащат и да получават плащания. Наистина е вълнуващо да си част от промяната на света, а тя тепърва започва.

ИРАВАН ХИРА

- Кои са трите събития, които са повлияли най-силно на живота ви?

- На първо място това е фактът, че станах майка. Появата на двете ми деца даде нов смисъл на живота ми и още една посока, по която да се уча за живота. Моето виждане е, че за да бъде пълноценна една жена, тя не може да се развива само в кариерата или само в семейството, или само в хобито си. Тя трябва да може да балансира и да намери хармонията между всички свои социални роли. Тук трябва да спомена, че аз успях да го направя с помощта на моите майка и баба, които бяха неотлъчно до мен по пътя на моето развитие. Жените имаме силата да си сътрудничим и да постигаме велики дела заедно. Това е валидно за живота, но и за бизнеса. Искам да видя повече успешни жени да подават ръка на следващото поколение.

- Какво ви вдъхновява да станете сутрин рано или ви държи свежа късно вечер?

- Стойността от делата ми. Всеки път се питам "коя от планираните за днес дейности би променила света". Понякога е нещо малко, което ме зарежда - преговори с успешен край, договарянето на ново партньорство с финтех компания, дори даването на положителна обратна връзка. Друг път е голям резултат - пускане на нова услуга за българския пазар и милионите му картодържатели, разработване на съвременна технология или стратегически ход, който променя изцяло картината на разплащанията. Удовлетворението за мен е еднакво и в двата случая и е горивото, с което постигам целите си.

Visa присъства в България от 1995 г. Компанията работи упорито за постигането на необходимата зрялост на пазара, за изграждането на последен модел дигитална екосистема и предлагането на всички иновативни услуги за разплащания, налични и на най-развитите пазари. През 2016 г. Visa започна с подкрепата на българските банки изпълнението и на първата в страната образователна програма за финансова грамотност за ученици от 9. до 11. клас.

още от "Жената е"