Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Красимира Стоянова

Красимира Стоянова завършва специалност "Финанси" в УНСС през 2003 г. Има втора магистратура "Икономика на отбраната и сигурността". През 2004 г. започва работа като маркетинг мениджър в новооткрития офис на международната корпорация "БАЕ Системс". От 2006 г. работи като представител на "Сааб" за България. През 2013 г. е назначена на мениджърска позиция в централния офис за Централна и Източна Европа в Прага. От 2015 г. поема ръководството на регионалния офис за Централна и Източна Европа в Прага.

Снимка: Юлиян Донов

Госпожо Стоянова, трябва ли да делим мениджърите на жени и мъже? Има ли мъжки и женски стил на управление и кой е по-ефективен?

- Не смятам, че трябва да делим лидерите на мъже и жени, може би и затова думата лидер е еднаква и за двата пола. Разбира се, има характерни особености, но те не трябва да се генерализират и да им се придава изключително значение. Живеем в свят, където ни водят както жени, така и мъже, важното е назначеният за лидер да е естествен такъв. Автентичността в лидерството не се учи, това е качество, което притежаваш или пък не.

- Има ли жена лидер, на която се възхищавате и която е вашето вдъхновение за успех?

- Имам удоволствието да познавам и работя с г-жа Зоя Паунова и в нейно лице виждам точно тази автентичност, за която споменах по-горе.

- Според вас България добро място ли е за кариера на една жена мениджър?

- Може би ще ви изненадам с моята гледна точка: въпреки че в държавите от Западна Европа се говори много по темата за равнопоставеността между половете, в България като че ли жените лидери не са по-малко или по-подценени. Мисля, че има още какво да се желае в тази област, но съм наистина приятно изненадана от факта, че на доста ключови позиции в България виждаме дами.

- Ако имате възможност да промените едно-единствено нещо, което би подобрило перспективите за всички жени в България да се развиват като професионалисти, какво ще е то?

- Мисля, че в България все още изоставаме по отношение на гъвкавото работно време и работата от вкъщи. По-гъвкави възможности за намалено работно време и нерегламентиран работен ден биха привлекли допълнително млади жени в периода на раждане и отглеждане на малки деца. Привличането на тази група към работната сила в България би подобрило конкурентоспособността на човешките ресурси и подпомогнало икономиката при недостиг на работна сила. Аз смятам, че няма институционална пречка за това, по-скоро трябва да се освободим от остарялото схващане, че работата е свършена само ако сме в офиса от 9 до 18 часа всеки ден. И институциите трябва да помогнат, разбира се: с откриване на повече детски градини и училища, премахване на двусменното образование и осигуряване на помощ при търсенето на алтернативни форми на отглеждане на децата.

- На фона на успеха на жените в различни кариери смятате ли, че мъжете са на път да се превърнат в слаб пол?

- Не, не смятам. Слаб пол са били жените в ранния период на развитие на човечеството, когато физическата сила е била от изключително значение за оцеляването на обществото. Днес, вярвам ще се съгласите, не е нужно да си физически силен, за да оцелееш. Що се отнася до психическата сила, мисля, че по-голямата самоувереност и его при мъжете е това, което им дава възможност по-често да са в ролята на лидери. Но обществото еволюира и жените определено жънат огромни успехи и се борят с вродената  си предпазливост и колебливост. Както казах по-горе, не бива да се генерализира. Индивидуалността и автентичността нямат пол.

ТОМИСЛАВ ДОНЧЕВ

- Кое е клишето, с което трябва да се борите най-много?

- Млада жена във военната индустрия, и то на ръководен пост. Първата представа за такава длъжност би била пенсиониран генерал или полковник.

ИРАВАН ХИРА

- Опишете най-голямата си грешка, разочарование или провал. Какви уроци научихте от тях и как те допринесоха за успеха ви днес? Ако може да започнете всичко отново, знаейки това, което знаете днес, какво бихте направили различно?

- Определено започнах плахо. След университета не вярвах, че въобще мога да си намеря работа, камо ли да изградя кариера. За тази ми неувереност имаше заслуга и ситуацията в България към 2002-2004 година, но не само. Възпитанието и народопсихологията определено ми влияеха да бъда скромна, да съм благодарна на работата, която имам, да не търся нови предизвикателства и т.н. Професионалните ми успехи ме превърнаха в много по-самоуверена жена, но това отне доста време. Надявам се моите деца по-бързо да превъзмогнат неувереността в младите си години.

- Какво правите, за да не отлагате - действия, решения?

- Това ми е любима тема! Мисля, че и мъжете, и жените днес все по-често отлагат. Има и нов, модерен термин procrastination. Това смятам за най-големия проблем в мениджмънта. Смятам, че има пропаст между т.нар. визионери и редовите изпълнители. Някой трябва да вземе идеята, визията, стратегията и да я превърне в реалност. Аз смятам, че моята сила е точно там. След като има решение - трябва да има и изпълнение. Много пъти съм отлагала неща и съм се убедила, че всяка отложена задача ти се връща за решаване с двойно по-сериозни последици. За мен отговорът е самодисциплина. Има чудесна българска поговорка: "Не отлагай днешната работа за утре!", мое мото.

- Какъв съвет бихте дали на младите дами, които искат да успеят в бизнеса или на работното си място?

- Ще се въздържа от практически съвети. Бих искала само да споделя, че според мен лидерството е признание. Човек не трябва да разбира лидерството като командване или възможност за по-високо заплащане, а като стремеж да води и да носи отговорност за тези, които го следват.

ЗАХАРИ КАРАБАШЛИЕВ

- В какво вярвате?

- Вярвам в поговорката "Помогни си сам, за да ти помогне и Господ". Вярвам, че щастието е в умението да искаш, да знаеш как да искаш, но най-вече какво да искаш. Да си уверен, че си си поставил правилната цел, а пътя към нея оставяш на Господ.

 "Сааб" доставя на световния пазар водещи продукти, услуги и решения в областта на отбраната и сигурността. Компанията има подразделения и служители на всички континенти. Тя отговаря на променящите се нужди на клиентите чрез иновативност, сътрудничество и прагматизъм. Изтребителят "Грипен", произвеждан от "Сааб", е един от основните конкуренти в предстоящата обществена поръчка на българските военновъздушни сили. Този самолет в момента е на въоръжение в Унгария, Чехия, Южна Африка, Швеция и Тайланд. През декември 2013 г. бразилското правителство обяви избора си на новия "Грипен НГ" за своята армия, като възнамерява да поръча 36 изтребителя.

още от "Жената е"