нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Леона Асланова

Леона Асланова, изпълнителен директор на Innovation Starter Accelerator. В професионалната си кариера Леона Асланова заема последователно позициите мениджър партньорски взаимоотношения в „Мобилтел“ (сега А1), мениджър продажби в „Инвестор.бг“, маркетинг мениджър в М3 Communications Group Ltd. Дипломира се с отличие от СУ „Св. Климент Охридски“ с бакалавърска степен по българска филология и магистърска степен по литературознание. Докторант е по бизнес администрация в Стопанския факултет на Софийския университет. Завършва следдипломна квалификация по бизнес иновации в TAG Business School, Виена, и мини MBA програма в академията на PwC. Има специализация за преподаватели по иновации в Училището по дизайн мислене – d. school в Станфорд (Hasso Plattner Institute of Design at Stanford). Снимка: Юлиян Донов

Леона Асланова е основател на първата иновационна агенция в България Innovation Starter и на иновационния форум Innovation Explorer. От 2019 г. е изпълнителен директор на фонда за рискови дялови инвестиции Innovation Accelerator Bulgaria с капитал от 15,6 млн. евро, с мандат да финансира стартиращи компании в България през следващите 10 години. През 2020 г. излиза от проекта с екипа на Innovation Starter и създават нова частна финансираща акселераторска програма - Innovation Starter Accelerator, в която партньори са Венеция Нецова-Ангова и Олег Гурбалов.

Мениджърски подход, философия и цели

 

„Често казвам, че екипът управлява мен, а не аз него. Научих се да не отлагам вземането на тежки решения, да реагирам светкавично в проблемни ситуации и в същото време да имам търпение за реализирането на стратегическите цели. Мисля, че търпението е най-ценният урок, който проектът на фонда ми даде, както и способността да се фокусирам изцяло върху конкретен проблем, докато не бъде решен. Не мисля, че следвам конкретна философия в бизнеса, по-скоро етични стандарти и безкомпромисно отношение към качеството на работа. Не се боя от грешките – както от своите, така и от чуждите, но държа каквото и да правим, то да е изпълнено по възможно най-добрия начин във всеки един детайл. Срещите с младите предприемачи, техните идеи и мечти ме вдъхновяват всеки ден. Няма как такава работа да омръзне, защото палитрата от хора, бизнес модели и идеи, които срещаме, е огромна – страст, отдаденост, лидерство и амбиция.“

 

Въпроси&отговори

ЛЕВОН ХАМПАРЦУМЯН: Кои са трите качества, без които един мениджър не може?

– Дисциплина, един доверен човек и едно вдъхновение за дълъг път.

– Най-голямото предизвикателство, пред което сте се изправяли?

– То е и най-сладкото – майчинството и възпитанието на дете.

Александър Димитров: Кое бихте поставили на първо място – образованието или практиката?

– За мен доброто образование е изключително важно, защото практиката се учи, но без добра теоретична основа тя е посредствена, а върху здрава основа може да се градят нови умения и знания, които да надминат и усъвършенстват постигнатото. Всеки може да трупа практически знания и да се научи на дадена работа, но няма да стигне много далеч, ако не чете.

Владимир Карамазов: Ако от утре заживеете в 17. век, с какво бихте се занимавали, как бихте живели и това ще ви зарадва ли?

– Аз бих могла да работя всичко – от градинарство до машинен инженер. Никога не съм се отказвала да уча, обичам да правя страшно много неща и съм убедена, че без работа не мога да седя. Както казват хората у нас, макар посланието да е негативно: „Да би мирно седяло, не би чудо видяло!“. Именно не би чудо видяло! Аз мирна не мога да стоя, т.е. без да съм ангажирана, но това носи и награди.

Дарин Маджаров: Кой е най-ценният урок, който сте научили от вашия баща?

– Да бъда социално и политически ангажирана със средата около мен, защото тя касае всички ни.

– Какво убеждение сте имали преди 10 години, което сега смятате за глупаво?

– Преди 10 години бях малко по-наивна към намеренията на хората. Сега поизтупах наивността и трудно допускам нови хора в професионален и личен план, вярвам само на доказалите се приятели и колеги.

още от "Жената е"