Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Лидия Шулева

Лидия Шулева има магистърски степени по електроника и финанси и множество специализации в страната и в чужбина. Чрез консултантската си компания "Бизнес Интелект" е работила по много проекти, свързани с преструктуриране и оздравяване на предприятия. От 2001 до 2009 г. е заместник министър-председател, министър на труда и социалната политика, министър на икономиката, депутат в Европейския и българския парламент. От 2009 г. е член на управителния съвет на Университета на ООН, включващ в структурата си 16 научноизследователски института от целия свят. 

Снимка: Юлиян Донов

Госпожо Шулева, какво трябва да се промени, за да имаме повече млади жени, които растат като успешни мениджъри и предприемачи?

- Необходимо е да се променят стереотипите за ролята на жените, не само на обществото като цяло, но и на самите жени в частност. Необходима е подкрепа за младите жени в емоционален и психологически аспект в периода на вземане на решения за създаване на семейство и деца и развитие на кариерата. Медийната среда е голям длъжник по отношение на позитивните примери, които биха могли да вдъхновят младите жени и да им вдъхнат по-голяма увереност.

- Според вас България добро място ли е за кариера на една жена мениджър?

- За мен България винаги е била прекрасно място за живеене, за работа, за кариера. Смятам, че българските жени са много инициативни и борбени, изключително работоспособни и издръжливи. Това, което им пречи, е, че са прекалено самокритични и като цяло не успяват добре да защитят интересите си.

ВЛАДИМИР НИКОЛОВ

- Интуитивна ли сте? Помага ли ви интуицията при взимането на важни решения?

- Да, смятам, че добрата интуиция е задължителен елемент на успешното лидерство. На мен лично много ми помага, особено при избора на хора, с които трябва да работя. При вземането на решения е много важно как намираш баланс между рационалните аргументи и интуитивните подсказки и в това е красотата на успеха.

- Възприемат ли ви вашите мъже колеги като равна, или се усеща подценяване/дискриминация?

- Никога не съм имала проблем в това отношение.

- Как успявате да запълните празните пространства в комуникацията с вашите деца поради липса на време от работа?

- Винаги съм смятала, че не времето, което им отделяш, е най-важното, а това да изградиш доверие помежду ви. Важно е за какво говорите, намираш ли време за наистина важните моменти в живота им. Аз винаги съм била работеща и много заета майка, но и до ден днешен имам особено силна връзка с децата си.

- Как успявате да не нараните мъжкото его на мъжа до вас, след като най-вероятно вие сте на преден план по заплащане и важност на работното място?

- Да имаш здраво и сплотено семейство, е голямо щастие. В такова семейство има отговорности и задължения за всички. Ако се отдава значимото на всеки за приноса му по един честен и справедлив начин, то място за проблеми няма.

ПЕТЪР АНДРОНОВ

- Зад всеки успял мъж стои една силна жена. А зад всяка успяла жена?

- Моят съпруг беше моята огромна подкрепа, вдъхновение и кураж.

- Вярвате ли в теорията Lehman Sisters*?

- Да, категорично вярвам в тази теория, тъй като жените имат много по-силна интуиция, по-силно развито чувство за оцеляване и в критични моменти са в състояние да вземат много по-трезви и правилни решения.

ИРАВАН ХИРА

- Какво ви вдъхновява да станете сутрин рано или ви държи свежа късно вечер?

- Винаги съм харесвала това, което правя. Да обичаш работата си и да си удовлетворен от това, което правиш, е източник на вдъхновение.

- Какъв съвет бихте дали на младите дами, които искат да успеят в бизнеса или на работното си място?

- На първо място, да имат силна вяра в себе си, да имат ясни цели, които силно желаят да постигнат, да си осигуряват съюзници и подкрепа и преди всичко да имат висок морален интегритет.

--------------------

*Според теорията Lehman Sisters добре известни ни банкови неуспехи (като колапса на Lehman Brothers) не биха се случили, ако в управлението на институциите имаше повече жени на високи позиции.

--------------------

"Бизнес Интелект" ЕООД е консултантска компания, създадена през 1991 г. Понастоящем основната є дейност е предоставяне на консултантски услуги за личностно и професионално развитие. Клиенти на компанията са международни търговски вериги, одиторски компании, банки, международни застрахователни компании, производствени предприятия, хотелски вериги, здравни заведения и др. 

още от "Жената е"