нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

 Мария Масларова-Гъркова

 Мария Масларова-Гъркова има дългогодишен и богат професионален опит в сферата на застраховането. От 1996 до 2004 г. работи като експерт с ресор "Селскостопанско застраховане" в направление "Аквизиция" и "Ликвидация" последователно в ЗК "Български имоти", ЗАД "Левски Спартак", ЗК "Юпитер" и ЗК "Орел". През август 2004 г. става част от мениджърския екип на ЗК "Лев Инс" АД, където оглавява дирекция "Регионални структури". От 2008 г. е член на управителния съвет на компанията и изпълнителен директор. През 2013 г. е избрана за председател на управителния съвет на ЗК "Лев Инс" АД, който пост, съвместен с длъжността изпълнителен директор, заема и към момента. 

Снимка: Елена Дикова

- Госпожо Масларова-Гъркова, трябва ли да делим мениджърите на жени и мъже? Има ли мъжки и женски стил на управление и кой е по-ефективен?

- Това са стереотипи, които нямат място в 21. век. Успешните мениджъри, успешните лидери, без значение мъж или жена, знаят как да мотивират екипа си и кога да насочат усилията му в правилната посока. Те изпреварват събитията, действат проактивно и по този начин са с няколко хода пред останалите.

ОГНЯН ТРАЯНОВ

- Какво е и какво не е според вас корпоративната социална отговорност?

- През последните десетилетия ставаме свидетели на процеси, които сякаш с всяка изминала година все повече излизат извън контрол. Това са социалното неравенство и екологичните катаклизми. И двата проблема са породени от липсата на един-единствен фактор - баланс. Естествено е всяка фирма, всяка компания да цели печалба, но когато приходите растат, с тях растат и отговорностите. "Лев Инс" е водещ застраховател в България по общо застраховане. Това значи, че хората ни имат доверие. От нас се изисква да оправдаем това доверие. Като лидери наша е отговорността да дадем добър пример и да окажем необходимата грижа на тези, които се нуждаят от това. Ето защо "Лев Инс" е единственият застраховател у нас, който разполага с медицински хеликоптер. Участвали сме в множество спасителни акции както в планината, така и на пътя. Благодарение на отличния синхрон на въздушните и наземните екипи всички акции са завършили успешно. За нас е изключително важно да сме близо до хората и да помагаме в трудни ситуации, защото няма нищо по-ценно от здравето и човешкия живот. През годините ние заставаме зад множество каузи, които подкрепят образованието, развитието на младите хора, спорта, който калява характери.

ИРАВАН ХИРА

- Кои са трите събития, които са повлияли най-силно на живота ви?

- Всеки ден се случват събития, които повлияват живота ни по някакъв начин. Най-значимото събитие в личен план за мен е раждането на сина ми. Това промени изцяло вижданията ми за приоритетите, промени отговорностите ми. Инстинктът да бъда добра и отговорна майка ме доведе и до още по-голямо желание непрекъснато да усъвършенствам себе си в професионален план, да надграждам знанията и уменията си. Това пък от своя страна допринесе положително за кариерното ми развитие и постигането на определени високи цели. Мениджърът може да се нарече успешен, когато синхронизира и балансира умело личния и професионалния си живот.

- Какъв съвет бихте дали на младите дами, които искат да успеят в бизнеса или на работното си място?

- На първо място - да се абстрахират от всички внушения, които обществото се опитва да наложи. Внушенията за нежния/слабия пол. Вместо това да впрегнат усилия и стремежи към повишаване на квалификацията си. Този процес трябва да бъде непрекъснат и ежедневен и да съпътства целия им живот. И много важно - да вярват в себе си и в успеха.

ЗК "Лев Инс" АД е основана през 1996 г. в София с капитали на израелски и български инвеститори, които целят да развият бизнеса си в Европа. "Лев Инс" успешно прилага израелския опит и ноу-хау в сферата на сигурността. По данни на КФН "Лев Инс" е лидер на българския застрахователен пазар с 13,4% пазарен дял. Денонощният колцентър на "Лев Инс" е в готовност да съдейства на клиентите си в непредвидена ситуация и непозната среда. Ръководители и експерти в компанията са обучени по програмата MASHAV към Министерството на външните работи на Израел. Благодарение на израелския опит компанията минимизира всички рискове. 

още от "Жената е"