Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Венета Димитрова

Венета Димитрова, управител и собственик на „Аркон Консулт“. Завършила външна търговия и международно право в УНСС. Има магистърски степени по специалностите „Публични финанси“ от УНСС и унгарска филология от Университета в Дебрецен, Унгария, и Софийския университет. Притежава сертификати по маркетинг от Университета в Делауеър, САЩ. Започва кариерата си през 1989 г. и има над 20-годишен опит като маркетингов и финансов директор на редица български и международни компании, развиващи дейност в областта на международната търговия, лизинга, рекламата и медиите. Член е на Съвета на жените в бизнеса в България. Снимка: Юлиян Донов

Вярвам в спокойното, мотивиращо и вдъхновяващо лидерство. Мениджърът трябва да умее да води компетентна комуникация, да владее ситуациите, да дава решения и да подкрепя екипите си, казва Венета Димитрова, която е начело на „Аркон Консулт“ от 2010 г. Компанията предлага широк спектър от услуги за създаване на устойчив бизнес – цялостно счетоводно обслужване, юридически, финансови и управленски консултации, управление на персонала, застрахователно агентство, лицензирани преводи и легализации, търговско посредничество и представителство. Част от групата „Аркон“ са фирмите „Ориент Експрес Тур“ ООД и „Аркон Нет“ ООД. Туроператорът е официален представител за България на влака „Ориент Експрес“ и Ел Камино. „Аркон Нет“ ООД е единственият производител на киоски за безплатно зареждане на мобилни устройства – иновативен проект със социална значимост.

Бизнес визия

„Светът уважава творците и нестандартните. Старая се да не следвам калъпите и постоянно да подобрявам знанията, уменията и отношенията си с екипите, с които работя. Избирам предизвикателствата пред рутината. Те ме мотивират и ми помагат да се усъвършенствам и създавам качествени бизнес партньорства. Уважавам и обичам работата си, която ми носи удовлетвореност и смисъл.“

Женски времена

„Новото поколение жени в бизнеса са високообразовани, амбициозни, автентични, с фокус върху целите на организацията, която ръководят. Те са лидерите на утрешния ден – глобални, талантливи и креативни. Уверени са в своите знания и умения, красиви и етични в поведението и отношенията.“

Въпроси&отговори

ЛЕВОН ХАМПАРЦУМЯН: Кои са трите качества, без които един мениджър не може?

– За да управлява колективи, бизнеси и идеи, мениджърът трябва да е вдъхновител, уверен в своите знания и опит; да бъде лидер с визия за бъдещето, да е интуитивен и харизматичен, да подхожда с емпатия към екипа си, но само тези качества едва ли ще са му достатъчни.

– Най-голямото предизвикателство, пред което сте се изправяли?

– Всеки мой ден е огромно предизвикателство. В повечето дни си казвам, че ще се срещна със себе си, ако оцелея. Случвало се е да не се срещам със себе си месеци наред. Правенето на бизнес в България е огромно предизвикателство – като се започне от създаването на партньорска мрежа, премине се през законовите регулации и стратегическите приоритети и накрая реализацията на проектите. Безсънните нощи и нервните делници влошават семейните отношения и здравето. Затова е важно човек да подбира предизвикателствата и да не поема повече, отколкото може да понесе.

– Какъв съвет бихте дали на следващото поколение лидери?

– Да не се страхуват от мечтите си. Успехът е за смелите и позитивните, за вярващите в себе си и целеустремените. Ленивците, завистливите и хитреците няма да успеят. Бъдещите лидери са ентусиазирани, с авангардно мислене, подплатено със солидно образование. Те не трябва да се страхуват от провала, който нерядко се оказва следващата стъпка към успеха. Бъдете адаптивни новатори и стратези. Бъдете глобални!

АЛЕКСАНДЪР ДИМИТРОВ: Кое бихте поставили на първо място – образованието или практиката?

– Съвременният поглед е образование чрез практика. Считам, че образованието е в основата на израстването и развитието. Връзката с практическите познания е от огромно значение за всеки от нас. Препоръчвам учене през целия живот. Възхищавам се на мъдростта и откритостта на младото поколение. Радвам се, че правят това, което обичат, и че знаят в какво са добри. Всеки ден научавам по нещо ново от тях и това ме радва и мотивира да се отдаваме на общуването помежду ни и да го превръщаме ежедневно във висша ценност.

– Избрали сте да се развивате кариерно в България. А какво бихте посъветвали децата си?

– В началото на 90-те години имах възможността да замина за чужбина. Но сантиментални и лични причини ме върнаха обратно в България. И не съжалявам. Животът ми предложи изключителни възможности да се развия кариерно – като лидер и мениджър. Бих посъветвала децата си да направят собствения си личен избор. Те са моето утре. Нека бъдат отворени към света, да бъдат себе си. Дъщеря ми се реализира в Германия, синът ми избра да работи в България. Пътуват много и в този смисъл винаги са добре дошли у дома.

ТИМ КУРТ: Какъв тип ментор (поддръжник) е бил до вас в хода на професионалното ви развитие?

– Обикновено ролята на ментори играят преките ръководители и изпълнителните директори. Формирала съм се професионално по време на прехода –в изключително трудни за работа години. Била съм късметлийка, защото съм работила с много български и чужди мениджъри, които са ми отворили вратите и очите за много бизнес начинания и решения и чиято оценка е била изключително важна и стимулираща за мен. Благодарна съм им и до днес и се възхищавам на доверието, търпението и строгостта, с които са ме подкрепяли като млад специалист.

– Как се справяте със ситуации, в които може да настъпи припокриване на интереси от професионалния и личния живот?

– Лоялността към компанията е ключ към успешен бизнес и кариера. Балансът между професионалния и личния интерес се намира в етиката на работното ни място, възпитанието, почтеността, уважението към себе си и колегите, корпоративния дух. Доверието към служителите е основополагаща ценност на успешния мениджър. Екипната работа изисква ведър фирмен микроклимат, припознаване на авторитети и отговорности, лична и трудова дисциплина, инициативност и единство в целите, справедливост при оценката на труда и всичко това основано на подчиняване на личния интерес на груповия.

ВЛАДИМИР КАРАМАЗОВ: Какво би се случило, ако за час загубите всичко постигнато?

– В живота няма нищо сигурно. Надявам се, че дори и за миг няма да загубя любовта и доверието на семейството си. Мисля, че заслужавам всичко, което съм постигнала, в което не съм успяла, което съм спечелила или загубила...

– Ако ви кажат, че сте стигнали дотук само заради големия си късмет, какво ще отговорите?

– По различни поводи винаги пожелаваме късмет – целувка от съдбата! В днешно време е все по-малко вероятно едновременно да сме богати и известни, затова освен къртовски труд винаги е необходима и доза късмет. Процесът на губене и печелене изглежда безразборен, но се движи в своята закономерност. Късметът идва с целенасочена работа и силна вяра в себе си, когато сме мотивирани и в нас гори страстта на успеха.

ДАРИН МАДЖАРОВ: Кой е най-ценният урок, който сте научили от вашия баща?

– Моят баща беше изключително ерудиран човек, изпреварил времето си. Уроците от него са много и всеки един е ценен за мен. Учеше ме на честност, всеотдайност, енергичност и обич – обич към семейството и към работата. И да не се страхувам – това е най-успешният и основополагащ урок от него.

– Какво послание към мъжете бихте написали на огромен билборд?

– Сам мъж може да покори жена, но заедно с нея може да покорят светове! Мъже, бъдете истински и обичайте! Мъжът трябва да прави жената до него щастлива всеки ден.

– Кои са трите ваши постижения, с които най-много се гордеете?

– С моите 11 стартъпа, които и към днешна дата до един се развиват успешно, независимо че не съм част от някои от тях; с дъщеря ми и сина ми, които ме зареждат с много оптимизъм и енергия; с работата ми, която ми носи удовлетворение и страст.

още от "Жената е"