Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Вергиния Къшева-Накова

Вергиния Къшева-Накова е маркетинг и бизнес консултант, сертифициран коуч и треньор на ефективни екипи. Професионалният ù опит е свързан с работа в български и чуждестранни компании. Наред с отговорностите си в Training Academy тя ръководи дигитална агенция и компания за производство на най-висок клас биокозметика.

Вергиния Къшева-Накова е основател на платформата за онлайн обучение TrainingAcademy.bg и на Института за бизнес развитие и предприемачество. Създадена през 2016 г., Training Academy предлага цялостни обучителни програми за повишаване на дигиталната грамотност и бизнес уменията на българските компании. Паралелно с това организира най-цялостната програма за предприемачество у нас – „Академия за бизнес умения и предприемачество“. Поддържа онлайн платформа за бизнес обучения с над 7000 студенти и 300 различни курса.

„От няколко месеца в Training Academy работим и с корпоративни клиенти от Германия, Австрия и Холандия“, споделя Вергиния Къшева-Накова. „Имаме множество запитвания за тренинги извън България. Това е и една от моите най-смели мечти. Българска компания с български обучители да води бизнес тренинги за компании в Западна Европа.“

Да бъдеш лидер

„През първите три години бях фокусирана в създаване на най-устойчивия бизнес модел – намиране на точните услуги за точните клиенти с най-голяма добавена стойност. В момента основен приоритет е изграждането на стабилен екип, който може да поеме разрастването на бизнеса и осъществяването на нови проекти.

Намирането на баланс между работа и личен живот е може би една от най-важните задачи за всяка жена лидер. Преди да създам семейство, винаги професионалните ангажименти бяха на преден план. В момента семейството ми е мой приоритет. Най-странното е, че от това мое решение бизнесът ми не пострада ни най-малко. Напротив. Може би съм по-спокойна, може би съм станала по-уверена или е нужно до всяка успяла жена да стои един подкрепящ я мъж и едно щастливо семейство. Няма да скрия, че беше много трудно в началото, но се радвам, че успях да организирам по такъв начин живота си, че да мога да съвместявам всички тези роли и да бъда максимално ефективна на всички арени от живота си.“

Извън бизнеса

„От 2007 г. чета по една бизнес книга на седмица и това е може би едно от най-добрите решения, които някога съм взимала. В момента препрочитам „48-те закона на властта“ от любимия ми автор Робърт Грийн. След това продължавам с друга негова книга – „Майсторството“.“

ЛЕВОН ХАМПАРЦУМЯН: Какъв съвет бихте дали на следващото поколение лидери?

– Да бъдат отговорни. Знам, че тази дума плаши по-голямата част от поколението Z. Може би дори те искат да избягат от нея, защото в ежедневната реч отговорността е наситена с много тежка емоция. За мен отговорността е една изключителна добродетел, която ни прави мъдри. Отговорни към себе си, отговорни към своя екип, отговорни към обществото като цяло.

АЛЕКСАНДЪР ДИМИТРОВ: Кое бихте поставили на първо място – образованието или практиката?

– Едно от най-тъжните неща в бизнес действителността в момента е, че на работодателите им се налага да си задават този въпрос. Практика без знание е просто грешен опит. Образование без практика е загуба на време.

ТИМ КУРТ: Работите ли на добра воля по различни инициативи като начин да се „отплащате“ на обществото?

– Дълбоко вярвам, че всяка компания трябва да бъде социално отговорна и да се грижи за обществото. Половината от обученията в Training Academy са абсолютно безплатни. Ние вярваме в максимата, че за да получиш, първо трябва да дадеш. Предстоят ни още безплатни инициативи – курсове за деца по лидерство и предприемачество, програма за женско предприемачество и други.

още от "Жената е"