В Холандия обмислят забрана за продажба на бензинови и дизелови автомобили

В Холандия обмислят забрана за продажба на бензинови и дизелови автомобили

В Холандия обмислят забрана за продажба на бензинови и дизелови автомобили

Холандското правителство обсъжда възможността да забрани продажбата на нови автомобили, задвижвани от двигатели с вътрешно горене, от  2025 година, пише списание Quartz.  

Първоначалното предложение, внесено от Холандската партия на труда, включваше пълна забрана на всички бензинови и дизелови коли, но в крайна сметка то бе променено, така че забраната да засегне само продажбата на нови автомобили. Старите коли ще продължат да се движат по холандските улици и след 2025 година.

До момента предложението е преминало през долната камара на холандския парламент и остава да бъде разгледано от Сената.

Ян Вос, политикът, който стои зад законопроекта, вярва, че забраната най-вероятно ще се превърне в закон. Въпреки това, той признава, че законът няма да бъде ефективен, ако електрическите автомобили не са станали достъпни за всички клиенти, преди прилагането на забраната.

Към момента Холандия се радва на едни от най-ниските нива на въглеродни емисии, предизвикани от нови автомобили, в рамките на Европейския съюз. Продажбите на електрически коли в страната също са в подем, след като през декември 2015 година бяха отбелязани рекордни стойности.

Холандия не е единствената държава, в която се дискутират драстични мерки за ограничаване на замърсяването на въздуха. Още през юни, в Норвегия бе обсъден сходен план, който трябва да бъде осъществен до 2025 година.

Реализирането на подобна забрана в Норвегия може да бъде малко по-лесно, тъй като всеки трети нов автомобил в страната е електрически, благодарение на щедрите държавни стимули за собствениците на подобни превозни средства. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ