Доларът се стреми към паритет с еврото

Доларът се стреми към паритет с еврото

Доларът се стреми към паритет с еврото

Еврото е на пет цента от паритет с долара и на най-ниското си равнище за последните 13 години. Единната валута поевтиня с нови 3 цента през изминалата седмица, с колкото падна и предишната. Без съмнение това са много силни движения, които също така се случват и много рядко. Само за сравнение, в средата на декември започна предишният спад на еврото, което за около пет седмици достигна около 14 цента.

Последният спад на валутата продължава вече две седмици и половина и е почти 9 цента. Това ускоряване на понижението показва растящата увереност в предимството на долара по отношение на валутите с нулеви лихви, каквито са еврото и швейцарския франк.

Несъмнено по-високи лихви в САЩ означават капиталови потоци към страната и търсене на долари. До колко това е оценено от пазара и до къде ще пада еврото е невъзможно да се каже, тъй като валутата се движи само от спекулативни очаквания в момента. Но има един факт, който подсказва, че в рамките на няколко седмици доларът ще спре да расте. Това е масовото отразяване на скока на валутата в медиите. То е индикатор за мащаба, но и винаги е последвано от обръщане на посоката на пазара. Предполагам, че достигането на паритета между еврото и долара ще е точно такъв повратен момент за валутния пазар, поне в краткосрочен период.

Психологическата нагласа на инвеститорите ще доведе до извличане на печалби и до някаква корекция на еврото. Единната валута слезе на 1.05 долара в петъчната търговия. Някои от новините за САЩ през седмицата бяха негативни, като важните данни за потребителското доверие и продажбите на дребно. Отрицателното ниво на производствените цени също не се възприе от инвеститорите като причина за отлагане на повишаването на лихвите. Поне не докато пазарът на труда е добре.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ