Жан-Клод Ван Дам в уникална каскада между камиони (видео)

Екшън звездата Жан-Клод Ван Дам се снима в зрелищен експеримент, чиято цел е да демонстрира стабилността на камионите Volvo Trucks.

Той направи шпагат, стъпил на страничните огледала на два товарни автомобила Volvo FM, които маневрират на заден ход. За да може каскадата да се изпълни, двамата водачи на камионите поддържат абсолютно еднакво разстояние помежду си и скорост, а холивудският супергерой остава в това положение през цялото време.

„Изпълнявал съм този шпагат безброй пъти в различни екшън сцени, но никога досега нито аз, нито някой друг, го е правил между два движещи се камиона“, каза звездата при заснемането на сцената на площадка край изоставено летище в Испания. „Реших да пробвам, защото изглежда доста необичайно и, от друга страна, величествено и могъщо“, допълни той.

В заснетото видео, озаглавено „The Epic Split” (Епичният шпагат), Volvo Trucks представят иновативната система Dynamic Steering, която подобрява стабилността по време на шофиране при всякакви ситуации. Тя действа чрез електронно управляван електромотор, който се регулира около 2000 пъти в секунда. При шофиране на заден ход системата предлага контрол с минимални усилия от страна на водача.

„Целта на видеото е да демонстрира стабилността на посоката на движение, която Volvo Dynamic Steering осигурява, а също и доколко практична може да бъде тя за шофьорите на камиони, особено в ситуации, когато е необходимо завъртане на волана и по-добър контрол над машината“, обяснява Ян-Инге Свенсон - инженерът, който стои зад разработката на софтуера. „Стабилността и контролът са толкова добри, че може да шофирате камиона на заден ход с изключителна лекота и прецизност, перфектно - до сантиметър“, допълва той.

При ниска скорост Volvo Dynamic Steering премахва усилията, необходими за управление, и подобрява маневреността. Електромоторът регулира автоматично управлението и компенсира нестабилностите, които идват от волана –  например странични ветрове, неравности на пътя и др. Когато водачът пусне кормилото, системата го връща автоматично в началната му позиция.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ