Връщат Ваньо Танов начело на Агенция „Митници”

Връщат Ваньо Танов начело на Агенция „Митници”

Връщат Ваньо Танов начело на Агенция „Митници”

Освободеният от правителството на Орешарски шеф на „Митниците” Ваньо Танов отново се връща на този пост. Рокадата обяви служебният министър на финансите Румен Порожанов. От утре Танов ще бъде назначен за директор на Агенция "Митници", уточни той.  

На пресконференция в МС министърът обясни, че връщането на Танов е крайно наложително, заради закъсалата събираемост на приходите и защото той е „единственият човек, който може да вкара в ред проблемите в Агенция "Митници"”.

Министърът изрази надежда, че Танов ще сформира екип, който да подобри събираемостта на агенцията. Към момента тя е незадоволителна, даде оценка Порожанов.

Той вече е провел разговор с настоящия директор на агенцията Павел Тонев и още днес ще бъде подписана молбата му за освобождаване.

От направените до момента анализи в министерството на работата на различните приходни агенции станало ясно, че структурата при която се очертават големи дефицити в приходната част са именно митниците. Според данните към момента, неизпълнението на приходите в държавния бюджет е около 900 млн. лева.

"Има обективни причини за неизпълнението на приходната част. Беше заложено завишение на приходите спрямо отчетените за предходната година от 1.7 милиарда лева", обясни още служебният министър на финансите.

Ваньо Танов бе шеф на агенция „Митници” по време на правителството на ГЕРБ и бе едно от първите назначения на тогавашния финансов министър Симеон Дянков. Името му бе замесено в един от скандалите с подхвърлени анонимни флашки с подслушан разговор между него и Бойко Борисов по случай с проверка на пивоварната „Леденика” и вече покойния й собственик по това време Михаил Михов (Мишо Бирата). Скандалът стана известен като „Ало, Ваньо".

С идването си на власт миналата година, премиерът Пламен Орешарски заяви, че не е доволен от работата на НАП и агенция „Митници” и, че ще има промени в ръководството. Танов по това време беше на продължително лечение във Военномедицинска академия и подаде оставка след изписването му.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ