Готови ли сте да започнете собствен бизнес?

Готови ли сте да започнете собствен бизнес?

Готови ли сте да започнете собствен бизнес?

В бизнеса никой не ви предлага гаранция за успех. Просто няма как да елиминирате всички рискове, които съпътстват стартирането на малко предприятие, но може да подобрите шансовете си за успех, като заложите на доброто планиране, подготовка и поглед върху структурата. Започнете, като оцените обективно силните и слабите си страни като потенциален собственик и мениджър на един малък бизнес във вашия бранш. Внимателно преценете отговорите на следните въпроси.

Инициативни ли сте? Защото изцяло от вас ще зависи да организирате и развивате проектите си, да разпределяте времето и да следите детайлите на работата.

Колко добре се спогаждате с различните характери? Собствениците на бизнес трябва да си създават работни отношения с най-различни хора, като например клиенти, продавачи, служители, банкери, адвокати, счетоводители и консултанти. Можете ли да се справите с един взискателен клиент, с един ненадежден продавач или с един намусен рецепционист, ако бизнес интересите ви го изискват?

Умеете ли да взимате решения? Собствениците на малък бизнес са длъжни непрекъснато да взимат отговорни решения – и при това бързо, независимо и под напрежение.

Притежавате ли физическата и емоционална стабилност, за да управлявате бизнес? Да си собственик е вълнуващо, но иска и много работа. Можете ли да се справите с шест или дори 12-часови работни дни всяка седмица?

Умеете ли да планирате и организирате? Проучванията показват, че лошото планиране е причина за повечето бизнес провали. Добрата организация на финансите, инвентара, сроковете и производството може да ви спаси от много подводни камъни.

Достатъчно мотивирани ли сте? Управлението на бизнес може да ви изтощи емоционално. Някои собственици бързо прегарят, смазани под необходимостта да носят цялата отговорност за успеха на своето предприятие. Добрата мотивация ще ви помогне да оцелеете в трудните периоди.

Как ще се отрази работата на семейния ви живот? Първите години от началото на бизнеса ви могат да се окажат тежки за вашето семейство. За близките ви е важно да знаят какво да очакват, а за вас – да сте сигурни, че можете да разчитате на тях в тези трудни времена. Може да ви се случи да изпаднете и във финансово затруднение, докато бизнесът започне да носи печалби – и това може да трае месеци, дори години. Може да ви се наложи да се нагодите към по-нисък стандарт на живот или за известно време да рискувате семейните си ресурси.

Защо малките бизнеси се провалят?

Бизнес успехът никога не идва автоматично. Той не зависи от късмета, макар че и той не е излишен. Успехът ви зависи основно от визията и организацията ви. И дори тогава няма гаранция за нищо.

В книгата си „Мениджмънт на малкия бизнес“ авторът Майкъл Еймс изброява следните причини за провала на малките предприятия:

1. Липса на опит

2. Недостатъчен капитал

3. Лошо разположение на офиса

4. Лошо управление на инвентара

5. Прекалени инвестиции във фиксирани ресурси

6. Лоши кредитни условия

7. Лична злоупотреба с работните фондове

8. Неочакван растеж

Авторът на книгата „Направи си сам бизнес“ Густав Берле добавя още две причини към списъка:

9. Конкуренцията

10. Слабите продажби.

Започването на дребен бизнес винаги е рисковано и шансовете за успех не са големи. Според щатската Администрация на дребния бизнес, над 50% от начинанията се провалят през първата година, а 95% - през първите пет.

Тези данни не бива да ви плашат, а трябва да ви подготвят за трънливия път, който ви предстои да извървите. Подценяването на трудностите е една от най-големите пречки пред успеха на предприемачите. Той обаче може да бъде ваш, ако сте търпеливи, работливи и склонни да вземете всички необходими мерки.

И някои плюсове

Вярно е, че има много причини, за да не започнете собствен бизнес. Но положителните страни далеч надвишават отрицателните, когато става въпрос за точния човек:

1. Сам сте си началник

2. Здравата работа и дългите трудови дни ви дават пряка полза – лично на вас, а не на някой друг

3. Печалбите и потенциалът за растеж са много по-големи

4. Новото предприятие е рисково, но и точно толкова вълнуващо

5. Управлението на един бизнес предлага безкрайни предизвикателства и възможности да научите нещо ново.

Източник: U. S. Small Business Administration

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ