Животът се крепи на малките ритуали, работният ден - също

Животът се крепи на малките ритуали, работният ден - също

Животът се крепи на малките ритуали, работният ден - също

Наскоро гледах филма „Последният самурай” за втори път. Действието се развива в Япония през 1870 г. и разказва историята на американски военен ветеран, който е заловен от самураите и с течение на времето приема техните обичаи. Първият път, когато гледах филма през 2003 г. бях очарован от красивата хореография и бойните сцени. Но този път бях най-запленен от сцената, в която самураите пият чай. Дори не я помнех от първия път, когато гледах филма. Пред една ниска маса той внимателно се насочва към своя чай. След това го сипва, отпива, вкусва го и накрая го поглъща.

Тогава разбрах кой е източникът на силата на самурая! Неговите бойни способности и акробатика бяха впечатляващи, но те са само демонстрация на сила. А нейният източник е чаят и редица други дребни наглед ритуали. Неговата сила като войн идва от прецизността, търпението, концентрацията и умението да се отдаде на момента.

Силата на ритуала е дълбока и ценна. Най-вече, защото живеем във време, страдащо от липса на култура, както и от липса на време за ритуали. Кой може да си позволи лукса да прави едно определено нещо в определено време от деня? Кой има търпение, за да си даде пауза в която да почете момента? Религиите разбират и впрягат силата на ритуала. В юдайзма благословиите изобилстват като приложения за iPhone. Събудихте ли се?

Всяка религия има подобни практики, за да се опита да направи нашите преживявания свещени. Което може да е причината да избягваме тези ритуали в бизнеса. Религията е толкова заредена, толкова лична. Ритуалът е просто инструмент на религиозната употреба. Той е, за да спрете момента и да забележите това, което правите. Това е нещо, което можем да използваме много повече в света на бизнеса.

Представете си, ако започвахме всяка среща с признанието за силата на другите и заявявайки намеренията да си сътрудничим без да се разсейваме, за да постигнем целите на срещата. Ами ако започвахте прегледа на всеки документ с мисълта за неговата важност? Ако всеки пък, когато получавахте таблица с данни и спирахте за момента, за да оцените труда но този, който я е създал?

Започнете със себе си. Седнете пред бюрото си сутрин, поемете дъх и запомнете момента. Каквото и да правите, вършете го с намерението да създадете връзка с него. Ще получите повече удоволствие от работата си. Фокусирането винаги ни прави по-ефективни.

Питър Бергман за Harvard Business Review

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ