Как да задържите хората си?

Как да задържите хората си?

Как да задържите хората си?

В последните месеци все повече служители напускат работните си места. Това може да е добра новина за световната икономика, но определено е лоша за отделните компании. Когато пазарът се раздижи, обикновено първи си тръгват най-амбициозните – новаторите, тези, които поемат рискове и които са бъдещите лидери, пише Harvard Business Review.

Проучване на агенция AchieveGlobal показва, че една четвърт от служителите планират да напуснат работа в рамките на една година. Анкета, публикувана в майския брой на сп. Harvard Business Review, разкрива, че 12% от най-добрите служители активно си търсят нова работа.

За съжаление, твърде много мениджъри сами насърчават хората си да напускат. Ключът към задържането им е индивидуалният подход към всеки. Ето как да го постигнете:

Не насилвайте хората да правят това, което не искат. Ако един човек е солов играч, оставете го действа така, без да се стремите да го вкарвате в екип. Не затормозявайте свободния и креативен дух с отегчителни задачи. Една от причините най-добрите да си тръгват е, че не понасят да ги слагат под еднакъв знаменател с останалите.

Наградата за един не значи нищо за друг. Опитайте се да разберете как най-добре можете да поласкаете служителите си, за да разберат, че сте доволни от работата им. Докато едни се задоволяват с похвала пред колектива, други намират истинския смисъл в материалното възнаграждение. Когато решите да похвалите някого, бъдете точни с думите. Повърхностното „Добре свършена работа“ не е достатъчно, Конкретизирайте с какво точно от постиженията си ви е впечатлил този човек.

Най-честата причина ръководителите да пропускат тези тънки, но важни моменти в работата си е липсата на време. Американската транспортна компания UPS например може да се похвали с изключително малко текучество на хора. Причината е, че те виждат перспектива за възходяща мобилност вътре във фирмата. Повече от три четвърти от 44-те хиляди мениджъри в компанията започват кариерата си от шофьори на камиони.

Ако нямате другите необходими ресурси да ги задържите, най-лесният начин понякога е просто да попитате: Какво мога да направя за теб, за да останеш тук?

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ