Карлос Слим се обяви за въвеждането на 3-дневна работна седмица

Карлос Слим се обяви за въвеждането на 3-дневна работна седмица

Карлос Слим се обяви за въвеждането на 3-дневна работна седмица

Вторият най-богат човек в света – милиардерът Карлос Слим, обяви, че традиционната 5-дневна работна седмица трябва да се преосмисли радикално. Той се обяви за въвеждането на 3-дневна работна седмица, посочва американското списание Entrepreneur.

На бизнес конференция в Парагвай 74-годишният Слим заяви, че може да се работи 3 дни в седмицата, при условие, че работните дни се удължат с повече часове и се въведе по-късно пенсиониране. „Хората ще трябва да работят повече години, докато навършат 70 или 75, но само да работят 3 дни седмично, може би от около 11 часа на ден”, каза Слим, цитиран от „Файненшъл Таймс”. По думите му подобно разпределение на работата не само ще увеличи продуктивността, но и ще осигури по-добра финансова стабилност на възрастните хора.

„С 3-часова работна седмица ще имаме повече време да си почиваме, по-добро качество на живота. Да разполагаме с 4 почивни дни е много важно за създаването на нови активности за забавление и други начини да бъдем заети”, смята мексиканският магнат.

Той не се шегува. В едно от дружествата си – мексиканската компания за фиксирана телефония Telemax – бизнесменът ще разреши на определени служители, започнали работа преди 20-годишна възраст, да се пенсионират преди да станат на 50. Друг вариант, който им предлага Слим, е да останат на работа, ако искат, с 4-дневна работна седмица на същото, пълно възнаграждение.

Промяната на работното време е въпрос, който се дебатира активно по света. Наскоро Швеция стартира експеримент за намаляване на работната седмица до 30 часа, а френските власти сключиха споразумение със синдикати държавните служители във Франция да бъдат освободени от отговорността да си проверяват работните имейли след 18 ч. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ