МВФ и ЕС поставиха ултиматум на Гърция да действа по-бързо с дефицита

МВФ и ЕС поставиха ултиматум на Гърция да действа по-бързо с дефицита

МВФ и ЕС поставиха ултиматум на Гърция да действа по-бързо с дефицита

Европейският съюз и Международния валутен фонд, настояват Гърция да вземе мерки, с които по-бързо да намалят бюджетния си дефицит, съобщават гръцките медии.

Двата кредитора (ЕС и МВФ) искат да видят по-сериозни резултати по отношение на редуцирането на дефицита преди следващия транш от помощи.

Според анализатори обаче, правителството на Георгиос Папандреу до голяма степен е изчерпало възможностите за действие. Кабинетът вдигна потребителските данъци значително, но събираемостта им остава слаба, което е доста сериозна пречка за попълване на дупките в хазната, допълват анализаторите.

Единствената перспектива е да се намалят разходите в държавния сектор на икономиката.

Една от стъпките, които правителството обяви, е че ще приватизира голям брой държавни компании, както и че ще продаде някои от принадлежащите му банки.

Освен това ще се опита да оздравят редица отрасли, като железниците, които носят годишни загуби от 1 млрд. евро.

Днес стана ясно, че МВФ, ЕК и Европейската централна банка са постигнали съгласие с Гръцката централна банка да отложат тестването на платежоспособността на банковия сектор (стрес тест) в страната до края на октомври, съобщи Financial Times.

Това би позволило на южната ни съседка, да си поеме въздух и да се опита да привлече повече средства на капиталовите пазари.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ