Над половината фирми по света вече са въвели гъвкаво работно време

Над половината фирми по света вече са въвели гъвкаво работно време

Над половината фирми по света вече са въвели гъвкаво работно време

Повече от половината фирми по света използват гъвкави форми на заетост, показва глобално проучване на Regus, световен лидер в осигуряването на работни пространства, проведено сред 44 000 професионалисти от 106 страни, включително и България.

И служителите, и бизнес лидерите все повече търсят форми на гъвкава заетост като над половината компании в света ще се стремят да увеличат мобилните си служители, а половината от тях вече работят гъвкаво под някаква форма поне част от времето си, сочат данните от проучването.

Служителите са силни поддръжници на възможността за гъвкаво работно време като я приемат за основен фактор за постигане на баланс между професионален и личен живот и намаляване на стреса.

Нуждата от баланс между работа и личен живот е водеща причина за търсене на гъвкави работни решения – според проучването, 48% от професионалисттите предпочитат да работят близо до вкъщи, за да намалят времето за пътуване и така да си освободят за лични интереси и почивка.

Това е особено важно за девет от десет служители, които работят извънредно – средно, те имат един пълен работен ден седмично  извънреден труд, а 50% от тях работят извън офис поне 2,5 дни в седмицата. В допълнение, редица изследвания показват, че най-важния фактор за намаляване на стреса при работа и подобряване на благосъстоянието не е по-малкото работа, а възможността заетите да определят сами работното си време и усещането, че имат контрол върху него.

В същото време, все по-голяма част от компаниите се стремят да оценяват конкретния принос на служителите, а не времето им, прекарано в офиса - 76% дори казват, че представителите на висшия мениджмънт са по-производителни ако имат възможност за гъвкава заетост.

От своя страна бизнесът е готов да приеме гъвкавият работен график като 54% от ръководителите, обхванати в проучването, твърдят, че компаниите им ще се стремят да увеличат броя на мобилните си служители.

Също така бизнес лидерите са наясно, че могат по-добре да привличат и задържат таланти като им осигуряват работни места по-близо до местоживеенето им - 64% смятат, че така ще привлекат по-добри професионалисти, които не искат дълги пътувания до работа, става ясно още от проучването.

Освен за постигане на благоприятен финансов ефект, компаниите използват гъвкавата заетост, за да подобрят здравето, благосъстоянието и производителността на служителите си – 61% от мениджърите споделят, че този стремеж към баланс между работата и личния живот на служителите е причината да търсят форми на гъвкава заетост. В същото време производителността на служителите се увеличава, тъй като 79% от отговорилите твърдят, че се стремят да отчитат работата на служителите си според реалните постижения, а не времето прекарано в офиса.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ