Най-странните неща, които навярно не знаете за Amazon

Най-странните неща, които навярно не знаете за Amazon

Най-странните неща, които навярно не знаете за Amazon

Когато Amazon се появи за първи път през 1995 година като един уеб сайт за продажба на книги, основателят Джеф Безос е имал пълна вяра в последвалия експлозивен растеж и господството на компанията в сферата на електронната търговия, пише Digital.bg.
 
Според анализаторите, които се занимават с историята на технологичните компании Безос е знаел от самото начало какво точно иска да направи и от самото начало е мислил за Amazon като онлайн магазин „за всичко“.
 
Има невероятно интересни книги за създателя на тази изключителна компания и за нейната история, а журналистите винаги изпитват желание да интервюират Безос.
 
От Business Insider, медията, в която Безос е сред основните инвеститори със своята компания за инвеститорски проекти Bezos Expeditions, ни предлагат пълна картина на ранните дни на Amazon и как тя прераства в гиганта, който е днес.
 
1. Amazon не е първоначалното име на компанията
 Първоначално Джеф Безос искал да кръсти компанията си „Cadabra”, което е съкратен вариант на думата „Abracadabra”. Неговият адвокат обаче го убедил да избере друго име, защото това ще се асоциира с думата „Cadaver”, което на английски означава „труп“ или „мъртвец“. Следващият му избор е „Relentless“. В крайна сметка обаче Безос кръщава компанията си „Amazon“, защото смята, че е удачно да я оприличи с най-голямата река в света.
 
2. В ранните дни на Amazon, камбанен звън е звучал в офиса всеки път, когато се е осъществявала продажба
Само след няколко седмици обаче камбаната биела толкова често, че се наложило тази традиция да се прекъсне.
 
3. Началото на Amazon е положено в гаража на Безос
Може би за вас не е тайна, че точно както повечето технологични компании, така и Amazon стартира в гаража на своя основател. Сървърите, които компанията използвала се нуждаели от толкова много ток, че Безос и съпругата му не можели да използват дори сешоар в къщата си. След първия месец от стартирането си, Amazon вече продава книги на хора от всички  щати на САЩ и в 45 други страни.
 
4. В началото, Безос провеждал срещите си в близката книжарница Barnes & Noble
В първите дни, Безос, съпругата му Маккензи и третият служител на компанията Шел Kaфан провеждали срещите си в близката книжарница Barnes & Noble. През 1996 година, Безос се срещнал със собствениците на Barnes & Noble на вечеря и те му казали, че се възхищават на Безос, но скоро ще стартират уебсайт и това ще смаже Amazon.
 
5. Джеф Безос очаквал от служителите си да работят най-малко 60 часа седмично
Джеф Безос никога не е приемал идеята за баланс между работата и личния живот.
 
6. Най-тежкият празничен сезон за Amazon е Коледата през 1998 г.
През 1998 година, по времето на Коледните празници е бил най-тежкият период за компанията, тъй като тогава служителите се оказват крайно недостатъчни, за да се изпълнят всички поръчки. Наложило се дори служителите да викат свои приятели и членове на семейството на помощ. Повечето служители дори не се прибирали по домовете си, а поспивали по няколко часа в колата си преди пак да се заловят с работа.
 
7. Преди Google да си имат „Street View“, Amazon имаше „Block View“
През 2004 година, Amazon стартира своята търсачка A9.com. Екипът на A9 разработва  проект, наречен Block View, което е нещо като визуален Yellow Pages журнал. Хората са можели да разглеждат снимки на ресторанти и магазини и да решат дали искат да посетят тези места. През 2006 година обаче Amazon сложиха край на проекта, а Google стартираха Street View.
 
8. Джеф Безос е взискателен шеф, който често наранява служителите си
Безос е известен със своите експлозивни и саркастични думи, които отправя към служителите си, ако не е доволен от това, което те му докладват. Говореше се, че той дори наел треньор по лидерство, за да го научи как да смекчава тона си. Все още се разказва за една среща, при която Безос порицал колеги с обичайно опустошителния си тон, като им казал „да се върнат след седмица когато разберат какво трябва да правят“. След това той направил няколко крачки и замръзнал на мястото си сякаш нещо изведнъж му хрумнало, извърнал се и добавил: „Но иначе добре се справяте всички“.
 
9. Fiona беше оригиналното кодово име на Amazon Kindle
Кодовото име на Kindle, Fion идва от една книга, наречена "Диамантената ера" на Нийл Стивънсън. Това е един роман, описващ времето на нанотехнологичната революция, който се разказва за един инженер, който краде рядък интерактивен учебник за да го даде на гладната си за знания дъщеря, Фиона. Екипът, който работил по Kindle искал да се запази името Fiona, но Безос избрал Kindle защото предизвиква асоциация със запален огън.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ