Пет отличителни качества на добрия ментор

Пет отличителни качества на добрия ментор

Пет отличителни качества на добрия ментор

Предприемачите, особено по-младите, имат склонност да търсят бизнес съвети от приятели. Това може да е грешка, защото обикновено приятелите ти казват това, което искаш да чуеш. Но ако искаш да чуеш това, което трябва е по-добре да си потърсиш мъдър учител.

Учителят може да бъде професионалист, който те съветва как да живееш по-добре. Или някой, който е в твоя бизнес и има желание да ти помогне. Затова има голяма вероятност да е по-обективен, да ти съобщи неприятен факт или фатална новина. И след това да ти даде искрен съвет. Поне така трябва да бъде.

Повечето добри учители на предприемачите са и практици, защото самите те навремето са стартирали бизнесили са участвали в някакво бизнес начинание. Ето защо могат да попълнят липсата на опит с мъдростта си.

Как може човек да открие тази важна личност? За да намериш добър учител, имаш нужда от късмет, но преди всичко - да отделяш време за контакти с близки, приятели, познати и колеги. Тази комуникация ще те свърже с правилния човек. Важно е да откриеш някой, който може да бъде добър ролеви модел, който разполага с умения и е личност, която съответства на собствените ти нагласи.

Тук следват 5 качества, които според авторите на списание Entrepreneur, всеки полезен учител трябва да има.

      1. Прагматизъм. Повечето предприемачи имат много, различни идеи. Някои от тях могат да бъдат вкарани в практиката лесно, но други имат нужда от повече обсъждания и усъвършенстване, за да бъдат приложени. Трети са изцяло идеалистични и невъзможни за изпълнение. Добрият учител разполага с познание и перспектива във връзка с почти всеки бизнес въпрос. Това го прави ефективен. Той ще каже кое може да бъде изпълнено на практика и от кое се изкарват пари само във въображението.

      2. Сила на духа и твърдост. Начинаещите в бизнеса често са задвижвани в действията си от кризата на момента. Ето защо и често се случва да пренебрегват истинските приоритети, които стимулират развитието и растежа на бизнеса. При неуспех или отклоняване от първоначално поставените цели, менторът им помага да се върнат обратно в правия път. И ги измъква от отчаянието.

      3. Енергия. Успешният бизнес никога не стои на едно място тихо и спокойно. Всеки предприемач има нужда от екип от хора, които го снабдяват с идеи за разрастване и разширяване, с реалистично разбиране за ресурсите и разходите, които ще бъдат необходими. След това идва крайната стратегия, която се основава на планиране, връзки, предварителна мисъл и поглед в бъдещето. В нужния екип мнението на учителя е решаващо. Той е този с непрестанна енергия в екипа, който никога не се отказва да помисли как бизнесът може да се разшири.

     4. Връзки. Когато трябва да намериш инвеститори, екипировка и юридически или счетоводен съвет, учителят е този, който ще ти помогне с неговите контакти от опита си. Той знае къде да открие информацията, която е от жизнена необходимост на бизнеса. По-важно, той ти казва какво трябва да сториш и ти оставя своя списък с контакти.

     5. Перспектива. Добрият учител знае какво да търси и вижда това, което клиентите виждат. Нормално е да се потопиш толкова в бизнеса си, че да забравиш да отдръпнеш поглед за кратко и да погледнеш какво си свършил отвън. Учителят е този, който трябва да те накара да погледнеш на себе си отстрани.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ