Позитивни новини за САЩ качиха отново долара

Позитивни новини за САЩ качиха отново долара

Позитивни новини за САЩ качиха отново долара

Доларът отчете печалби през миналата седмица, благодарение най-вече на изненадващо силните данни за пазара на труда в САЩ. Броят на новите работни места надхвърли очакванията, въпреки че безработицата остана без промяна.

Положителните новини за щатската икономика не се изчерпват само с това, а покупките на долари бяха стимулирани от подобрението на бизнесклимата и от нарастването на заплащането на труда. Курсът на еврото слезе до 1.23 долара в края на европейската търговия в петък, но най-динамичната търговия беше ден по-рано след заседанието на ЕЦБ.

Централните банкери не промениха лихвената политика, но противоречивите изказванията на президента на ЕЦБ Марио Драги за готовността да се ограничават стимулите качиха силно нагоре еврото. Пазарните играчи залагаха срещу единната валута преди заседанието на банката и бързо компенсираха спада в момента, когато не получиха достатъчно убедителни доказателства за постоянно изкупуване на активи.

Изявленията на Драги не променят съществено посоката на пазара, защото европейската икономика продължава да изостава. Последните новини за региона потвърдиха това – бизнесклиматът се влошава и само поръчките за промишлеността на Германия показаха известна доза оптимизъм в бъдещето.

Щатската валута вероятно ще продължи да поскъпва, защото няма никаква промяна в политиката на централните банки и само затваряне на доларови позиции при приближаване на равнището от 1.20 EUR/USD може да обърне пазара.

Цветослав Цачев, Елана Трейдинг

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ